Miért fogyasszunk fokhagymát?

1, A fokhagyma egyik aktív hatóanyaga, a diallil szulfid képes hasítani és áthatolni a baktériumok membránján és hatékonyabban pusztítja őket, mint egyes antibiotikumok. 

Egy vizsgálat során nyers fokhagyma kivonatot adtak két ételmérgezést okozó baktériumhoz, s a kivonat meglehetősen hatékonynak bizonyult a fertőzés kialakulásának megelőzésében.(Ez a hatása felülmúlta a vöröshagyma és a medvehagyma hatékonyságát.)

2, Állatkísérletekben a fokhagyma jelentősen csökkentette a résztvevő egyedek vércukorszintjét azáltal, hogy növelte az inzulin kiválasztást.

3, A fokhagyma általános és persze teljesen természetes immunrendszer erősítő, fontos szerepe van a fertőzések megelőzésében, gátolja a vírusok, baktériumok és gombák elszaporodását testünkben. 

4, Szív- és érrendszer egészsége

Korábbi vizsgálatok azt mutatták, hogy a fokhagyma képes csökkenteni a vérnyomást és a homocisztein szintet. A homocisztein szint jól jelzi a szívbetegségeket és az abnormális koleszterinszintet. 

A fokhagyma emellett gátolja a koleszterin oxidációját, ami nagyon jó, mert az infarktus kialakulásának egyik fő oka az oxidált koleszterin felhalmozódása az ereinkben.

A nem oxidálódott koleszterinből szintetizálja a szervezetünk  a D3-hormont, és még más szteroid alapú hormonokat is, pl. ösztrogének, tesztoszteron. 

A friss fokhagymában lévő aktív hatóanyagok csökkentik a vér triglicerid szintjét és gátolják az érelzáródás kialakulását. 

5, Erős antioxidáns

A fokhagyma erős antioxidáns vegyületeket tartalmaz, melyek fontos szerepet töltenek be a rákos daganatok kialakulásának megelőzésben. A benne található allicin, szelén és más értékes hatóanyagok elősegítik a sejtek apoptózisát. Az apoptózis, vagy programozott sejthalál a normális sejtekre jellemző tulajdonság, míg a ráksejtek képesek ezt kikerülni, ennek következtében kontrollálatlan módon elszaporodhatnak, amivel a szervezet pusztulását okozzák.

6, A fokhagyma számos jótékony tulajdonságán felül kiváló méregtelenítő, segíti a nehéz fémek kiürülését a szervezetből ezért kifejezetten javasolt fogyasztani azoknak, akik szennyezett területeken, pl. nagy városokban élnek.