A 21. század nagy áttörése: az újra felfedezett D-vitamin

Újra Felfedezett D-vitamin

2019.03.08 18:16

A D-vitamin kapcsán bizonyára mindenki fejében elsőként az iskolai tanulmányaink során tanultak ugranak be: „zsíroldékony vitamin”, a „kalcium felszívódásának segítője” stb. A legújabb kutatások azonban arra mutatnak rá, hogy ez a régi ismerős sokkal többet tud, mint amennyit eddig gondoltuk róla.

Az elmúlt időszakban szinte hetente jelentek meg új, a D-vitamin eddig nem ismert hatásait bemutató tudományos eredmények. A teljesség igénye nélkül ezekből gyűjtöttünk össze egy csokorra valót.

Közismert, hogy a D-vitamin a kalcium és foszfor felszívódásának és anyagcseréjének befolyásolásán keresztül óriási szerepet játszik az egészséges csontozat, illetve fogak fejlődésében, melynek különösen nagy jelentősége van a magzati életben. A közelmúlt tudományos eredményei azonban arra is rámutattak, hogy az anya nem megfelelő D-vitamin-ellátottsága az alacsony súllyal születés, valamint az egyes típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét is növelheti a gyermekben. Utóbbi oka valószínűleg az, hogy az anyai D-vitamin-hiány jellemzően a terhesség második harmadában alakul ki, ami a magzati hasnyálmirigy (az inzulin termeléséért felelős szerv) fejlődése szempontjából kritikus időszak. További kutatások összefüggéseket találtak az anyai D-vitamin-hiány és a gyermek életének későbbi szakaszában kialakuló bipoláris zavarok, illetve a szklerózis multiplex kialakulása között is.

A szklerózis multiplex a D-vitamin-ellátottsággal, illetve a bőrünk D-vitamin-képzését elősegítő napsütéses órák számával általánosságban is kapcsolatba hozható, ugyanis előfordulása az Egyenlítőtől távolodva egyre növekszik; aktivitása pedig a téli, „sötét” hónapokban magasabb.

Felnőtt korban a megfelelő D-vitamin-ellátottság az egészséges csonttömeg eléréséhez és megtartásához elengedhetetlen, valamint egyre világosabbá válik, hogy a D-vitamin komoly rizikócsökkentő hatással lehet bizonyos daganatos megbetegedésekben is. A nyolcvanas években a Cedric és Frank Garland kezdeményezte kutatás – melyben azt vizsgálták, hogy a vastagbélrák előfordulása miért jóval alacsonyabb a napsütötte délnyugati amerikai államokban – mára odáig jutott, hogy a D-vitamin 17-féle ráktípus kockázatát csökkentheti.

A felfedezések azonban itt még nem érnek véget:

a D-vitaminnak óriási szerepe van az immunrendszer működésében (többek között a fertőzésekkel szembeni válaszreakció serkentésével), és elősegíti az inzulintermelést (hiányával a 2-es típusú cukorbetegség valószínűsége nő). Az elégtelen D-vitamin-ellátottság növeli a magas vérnyomás, az érelmeszesedés és a szívinfarktus kockázatát is, valamint izomgyengeséggel is járhat, mely az alacsony csontsűrűség mellett az egyik fő oka annak, hogy az EU tagállamaiban minden 30. másodpercben bekövetkezik egy csontritkulás „okozta” csonttörés*.

Itt megjegyzendő, hogy a tudományos ajánlásokban szereplő kalciumbevitel csak megfelelő D-vitamin-ellátottság mellett elegendő!

Miért is fontos mindez? A D-vitamin-ellátottság mérésére többféle kezdeményezés is indult, de az eredmények mindenhol megdöbbentőek: a D-vitamin-hiány gyakorisága a mérsékelt égöveken világszerte 60-70% (!) körüli.

Ez elsősorban a táplálékkal bevitt alacsony mennyiséggel, valamint a napsütéses órák számának csökkenésével magyarázható, illetve azzal, hogy ha szabad levegőn is vagyunk, a bőrünk nagy részét lefedjük. A D-vitamin felszívódása is zavart szenvedhet, például emésztőrendszeri betegségek esetén, de bizonyos gyógyszerek szedése – például. kortikoszteroidok, bizonyos vérhígítók – is csökkenti.

A korábbi hiedelmekkel ellentétben túladagolásától sem kell tartanunk, az ugyanis csak extrém esetekben – például hónapokon át tartó, 10000 NE feletti napi mennyiségnél – fordulhat elő. Fontos tudni, hogy bár a bőr D-vitamin-képző képessége nagy, bizonyos fénymennyiség után már nem nő, illetve hogy a D-vitamin pótlására a szolárium nem alkalmas! Mindenképp ajánlatos lehet tehát a D-vitamin pótlása különösen az ősztől tavaszig terjedő időszakban.

CaliVita folyékony D-vitaminja, a D-drops

Források:

  • William B. Grant, M. F. Holick: Benefits and Requirements of Vitamin D for Optimal Health: A Review; Alternative Medicine Review Vol. 10, Nr 2, 2005
  • Orvosi Hetilap, Szupplementum, Akadémia Kiadó 2012. májusi különszám
  • *Delmas P, Fraser Mary. European Union challenges member states to fight the Silent Epidemic' of Osteoporosis. Eurohealth 1998;4:1-3.

 

A www.egeszsegtaram.hu oldalon található információ kizárólag információadás, tájékoztatás céljára szolgál. Nem alkalmas diagnózis felállítására, és nem helyettesíti az orvosi kezelést. Nem állítunk fel diagnózist, nem végzünk kezeléseket, és nem adunk orvosi tanácsokat sem személyes találkozások során, sem az Interneten keresztül. Egészségügyi problémákkal kérjük, minden esetben forduljon megfelelő szakemberhez. Az információ semmilyen körülmények közt nem helyettesítheti a szakorvosi tanácsadást vagy kezelést. A www.egeszsegtaram.hu minden felhasználójának nyomatékosan felhívjuk a figyelmét arra, hogy tüneteivel a kezelőorvosához forduljon, és ne kezdje saját magát kezelni, illetve ne próbáljon módosítani az orvos által előírt kezelésen, vagy esetleg az orvos által előírt kezelést abbahagyni. A www.egeszsegtaram.hu tartalma nem használható gyógykezelés kiválasztására, alkalmazására vagy befejezésére. Az oldal tartalma nem helyettesítheti képesített és elismert orvos tanácsát vagy kezelését.

 

Webáruház készítés
Ár Radar árösszehasonlító és piac