Cikkek

Hasznos tudnivalók és tanácsok

2019.04.14 20:16

Az ember feláldozza az egészségét, hogy pénzt szerezzen, utána pedig a pénzét, hogy visszaszerezze az egészségét." 

Dr. Joel D Wallach.

Hasznos tudnivalók és tanácsok

Ahhoz, hogy termékeinket biztonságosan és hatékonyan alkalmazd, érdemes figyelembe venned az alábbiakat:

 1. Alkalmazáskor kövesd a címkén szereplő utasításokat!

 2. Kövesd a csomagoláson szereplő tárolási előírást, hogy a kimagasló termékminőség minél tovább megmaradjon!

 3. A készítményeket gyermekektől elzárva, eredeti csomagolásukban tartsd.

 4. A természetes anyagok, illetve ezek idővel történő normál változása miatt a tabletták/kapszulák színe csekély mértékben eltérhet egymástól. Ez akár dobozonként is eltérő lehet, azonban a termék minőségét nem befolyásolja.

 5. A készítmény nem helyettesíti a változatos, kiegyensúlyozott étrendet és az egészséges életmódot. A testtömegcsökkentő készítmények alkalmazása nem helyettesíti a mozgást, a szükséges életmódbeli változást, valamint az esetlegesen szükséges testtömegcsökkentő étrendet.

 6. A rostot tartalmazó készítmények rosttartalma megkötheti az egyéb hatóanyagokat, ezért ezeket más készítményektől és gyógyszerektől legalább két óra különbséggel ajánlott bevenni.

 7. A tablettákat/kapszulákat mindig bő vízzel vedd be! (Kivételt képeznek ez alól a nyelv alatt oldódó tabletták és rágótabletták.)
    
 8. Konzultálj orvosoddal, amennyiben
  • szoptatsz vagy terhes vagy,
  • allergiás vagy, illetve egyéb krónikus betegségben szenvedsz,
  • sebészeti vagy nagyobb fogászati beavatkozás előtt és/vagy tartós gyógyszeres kezelés alatt állsz,
  • az alkalmazás során szokatlan tüneteket észlelsz.

Étrend kiegészítők vásárlási szempontjai

Általános tudni valók az étrend kiegészítőkről

 • Azt mondhatjuk, hogy az étrend kiegészítők elsősorban a betegségek megelőzésére alkalmazhatók vagy kiegészítő terápiaként  használhatók a gyógyulás meggyorsítására
 • A legtöbb készítményt étkezés közben vagy étkezés után kell bevenni, mert így tökéletesebb a szer hasznosulása. Bevenni üres gyomorra helytelen, . A gyógyszereket vegyük be a reggeli alkalmával, majd a tízórai után kerüljön sor az étrend kiegészítőkre. Ettől azonban lehetnek kivételek mint például a ginzeng esetében, amit reggel éhgyomorra kell fogyasztani. Így fejti ki a legjobban élénkítő, állóképességet fokozó hatását A C-vitamint, csak 3-4 órával később fogyaszthatunk, mert kölcsönhatásba léphet a ginzeng hatóanyagával.
 • A folyamatosan felszívódó készítmények a bevételtől számított 10-18 órán át  folyamatosan megfelelő  vérszintet biztosítanak. A hatóanyag folyamatosan szívódik fel a bélből , majd a vérbe kerülve folyamatosan fejti ki a hatását.
 • A darabokra tört vagy szétrágott tabletta hamarabb emésztődik  meg és szívódik fel , de rövidebb idő alatt ki is ürül a szervezetből
 • A makro és mikro elemek a szervezet számára elsőrendű fontosságúak A legalkalmasabb a fémek szerves savakkal alkotott kelát komplexei. A szerves sav ugyanis körül öleli a fém iont és befogadja az ion szabad elektronpárját. Az ilyen kötésű komplex molekulák felszívódása a legjobb, ami egyben megakadályozza a felszívódást gátló  egyéb táplálék összetevők (fitinsav, oxálsav stb.)  hatásait. A kelát komplex formák korszerűnek számítanak.
 • A kapszulázott étrend kiegészítők előnye, hogy a kapszula megvédi a benne lévő hatóanyagot  a gyomorsav HCl tartalmának roncsoló hatásától. Másrészről, hogy ne okozzon gyomorégést pl. fokhagyma kapszula. Nem javasolják a kapszulát felbontani és anyagát kiöntve bevenni. Kivételt képezhet, ha a kapszulát lenyelni nem tudó gyermek ételébe az anyuka belekeveri a kapszula anyagát pl. béta-karotint, ásványi anyagokat.
 • A vitaminok nem csodaszerek, de nélkülözhetetlenek  az emberi test vitalitásához, az általános jó közérzethez. Közülük
  • 1./ vegyi folyamatokat szabályoznak
  • 2./ a sejtek anyagcseréjéhez szükséges enzimek  alkotórészeiket képezik
  • 3./ közvetlenül befolyásolják a szervezet működését
 • Kísérletek során bebizonyosodott, hogy igen fontos a szervezetbe kerülő vitaminok egymáshoz viszonyított aránya
 • A vitaminokon kívül ásványi anyagokra is szükség van. A vitaminbevitel növelésével  arányosan ásványi anyag kiegészítésre is szorulunk
 • Olyan komplex készítmények fogyasztása előnyös, amelyben a vitaminok az ásványi anyagokkal együtt vannak jelen mégpedig egymáshoz viszonyított optimális arányban és lehetőleg kelát formában. A szervezetbe kerülő szervetlen vasnak például csak

2-10%-a szívódik fel és a fele ennek is kiürül.

 • Az aminosav kelátok formájában az emberi testbe jutó ásványi kiegészítők 3-10-szer jobban szívódnak fel, mint a nem kelát formájúak.
 • A komplex készítmények további előnye, hogy olyan lipotróp (zsírégető) anyagokat is tartalmaznak (kolin, inozitol), amelyek megakadályozzák, a zsíros lerakódásokat a májban.  Fokozzák a máj lecitin termelését, ezáltal a koleszterin oldhatóbb formában marad. Ezzel megakadályozzák, hogy a koleszterin  a vérben veszélyes mértékben felhalmozódjék
 • Ismertek olyan multivitaminok is, amelyek emésztőenzimeket, valamint glutamin savat is tartalmaznak. A glutamin sav enyhíti a fáradtságot, javítja a megfigyelőképességet, mérsékli a szellemi kimerültséget. Csökkenti a depressziót  meggyorsíthatja a fekélyek gyógyulását.
 • Többféle multivitamint egyszerre felesleges szedni.
 • A folyamatos felszívódású komplex vitamin készítményekből a szakirodalom általában napi 1 tablettát javasol, lehetőleg étkezés után vagy étkezés közben.

Forrás: „Amit a korszerű táplálék kiegészítőkről tudni érdemes” California Fitness, 1997

 

A jó étrend kiegészítő jellemzői 

Az étrend-kiegészítők használatának legfontosabb szempontja hasonlít az orvostudományban alkalmazott azon alapelvhez, amit még az ókori bölcsek fogalmaztak meg:” nem ártani”.

A jó étrend-kiegészítő fő ismérvei a következők:

 • rendelkezzen a szükséges szakhatósági engedélyekkel,
 • minél kevesebb káros adalékanyagot tartalmazzon,
 • a használati utasításban feltüntetett hatást kell produkálnia,
 • fogyasztása legyen egyszerű,
 • kiszerelése praktikus,
 • íze kellemes, nem utolsó sorban pedig
 • elérhető áron legyen kapható.

Legalább ilyen fontos alapelv, hogy tudjuk, mire akarjuk használni és mit várunk tőle. Statisztikai felmérések szerint a lakosság nem e szerint az elvek szerint választ étrend-kiegészítőt, hanem a reklámra és a hirdetésekre figyel leginkább és a médiákban legtöbbet szereplő készítményeket igényli.

Az étrend kiegészítő nevében szerepel, hogy valamit kiegészít Nagyon fontos, hogy nem pótol, illetve nem helyettesíti az egészséges táplálkozást, a napi rendszeres fizikai aktivitást és a stressz-helyzetek megfelelő kezelését sem.

Hiába akar valaki fogyasztószert vagy nyugtatót szedni, ha össze-vissza eszik mindent, nem sportol és este még alkohollal, kávéval vagy cigarettával mérgezi szervezetét!!

 

Azok számára, akik a tudományos megfogalmazást kedvelik a következő történetet érdemes megjegyezni

Arizonában, pár évvel korábban zárult le egy kísérletsorozat. 6 kísérleti személy, 3 pár, két éven át egy úgynevezett mesterséges világban élt, ahol semmilyen szennyeződés nem érte őket. A kísérlet befejeztével Los Angeles-ből érkezett orvosok vizsgálták meg a személyeket. Az eredményeket számítógépre vitték. A számítógépi feldolgozás szerint  a várható élettartamnak 160 évet adott ki, feltéve, hogy a személyek továbbra is ilyen körülmények között élnek tovább.

A www.egeszsegtaram.hu oldalon található információ kizárólag információadás, tájékoztatás céljára szolgál. Nem alkalmas diagnózis felállítására, és nem helyettesíti az orvosi kezelést. Nem állítunk fel diagnózist, nem végzünk kezeléseket, és nem adunk orvosi tanácsokat sem személyes találkozások során, sem az Interneten keresztül. Egészségügyi problémákkal kérjük, minden esetben forduljon megfelelő szakemberhez. Az információ semmilyen körülmények közt nem helyettesítheti a szakorvosi tanácsadást vagy kezelést. A www.egeszsegtaram.hu minden felhasználójának nyomatékosan felhívjuk a figyelmét arra, hogy tüneteivel a kezelőorvosához forduljon, és ne kezdje saját magát kezelni, illetve ne próbáljon módosítani az orvos által előírt kezelésen, vagy esetleg az orvos által előírt kezelést abbahagyni. A www.egeszsegtaram.hu tartalma nem használható gyógykezelés kiválasztására, alkalmazására vagy befejezésére. Az oldal tartalma nem helyettesítheti képesített és elismert orvos tanácsát vagy kezelését.

Webáruház készítés
Ár Radar árösszehasonlító és piac