Cikkek

Omega3 és a depresszió

2019.04.14 21:20

Omega-3 és a depresszió

 

A kilencvenes évek közepén fogalmazták meg először amerikai kutatók azt a feltevést miszerint az omega-3 hiányának tényleges szerepe lehet a depresszió, a mániás-depresszió és a szülés utáni depresszió kialakulásában.

Dr. Richard Smith által végzett vizsgálatok szerint a depressziós betegek szérumában vagy vörösvérsejtjeiben jelentősen csökkent omega-3 tartalom figyelhető meg a depresszió súlyosságának mértékében.

A vizsgálatok arra is rámutattak, hogy például Tajvanon vagy Hong Kongban 10-szer ritkább a depresszió, mint az Egyesült Államokban. A szerzők azt is felvetették, hogy a depresszió és a kardiovaszkuláris (szív és érrendszeri) megbetegedés, valamint a miokardiális infarktus közt igen erős kapcsolat figyelhető meg. Tulajdonképpen a depresszió manapság az egyik legjobb előrejelzője lehet az infarktusnak.

Végül a kutatók egybehangzóan kijelentették, hogy a halfogyasztás, különösen az omega-3 fogyasztásának növelése fontos előrelépés lehetne a depresszió, valamint az ehhez kapcsolódó egyéb civilizációs betegségek leküzdésében.

Jó és rossz zsírok

 

Ezek után az emberben felvetődik a kérdés, hogy akkor most vannak "hasznos" és vannak "káros" zsírok is? Igen!

"Káros" zsírok az úgy nevezett telített zsírsavakban gazdag zsiradékok, melyek elsősorban állati eredetűek (pl. disznózsír, vaj). Legszembetűnőbb tulajdonságuk, hogy szobahőmérsékleten kemény állagúak. Ezek azok a zsírok, melyek energiát adnak.

Túlzott fogyasztásuk nagymértékben megnöveli a kóros szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, ugyanis feleslegként lerakódnak, elzárják az ereket, és növelik a koleszterinszintet.

A "hasznos" zsírok csoportja a telítetlen zsírsavak, melyek közül elkülönítjük azokat, amelyek egyszeresen, illetve többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaznak.

Külső tulajdonságuk, hogy szobahőmérsékleten folyékony állagúak, a szervezetbe jutva támogatják az idegműködést, hormonokat termelnek, fokozzák a zsíranyagcserét. Fő forrásuk az olíva- és a repceolaj, illetve az olajos magvak, a többszörösen telítetlenek a legtöbb növényi és halolajban, valamint az olajos húsú halak többségében megtalálhatók.

A többszörösen telítetlen zsírok kategóriáján belül két fontos alosztályt különböztetünk meg: Az omega-3 és az omega-6 zsírokat. Az omega-6 leginkább a különböző gabonapelyhekben, a teljes őrlésű lisztből készült pékárukban, a dióban, mogyoróban, a tojásban, valamint a különböző növényi olajokban található meg.

Az omega-3 zsírsav alkotó elemei a linolénsav, az eikozapentaénsav (EPA), és a dokozahexaénsav (DHA). Megtalálható a halakban, kagylókban, tofuban, mandulában, dióban, valamint a lenmagból, dióból illetve repcéből származó növényi olajokban. Hazánkban omega-3 zsírsavat a fehér és pettyes busa tartalmaz nagyobb mennyiségben, a kecsege pedig kisebb mennyiségben. Bár két "magyar" hal omega-3 tartalmáról nincs pontos adat.

 

Modern táplálkozásunk

Táplálkozástani kutatások szerint őseink eledelében az omega-3 és a szintén fontos omega-6 zsírsavak 1-2 millió éven át azonos arányt képviseltek. Sajnos mára viszont a növényi olajok és az állati húsok túlzott fogyasztása miatt a jótékony omega-3 zsírsavak aránya huszadára csökkent.

Az ideális az 1:3 vagy 1:5 arány volna, azaz telítetlen omega-6 zsírsavakból maximum ötször nagyobb mennyiséget fogyaszthatnánk. Ezzel szemben a civilizált világban szokásos, rosszul összeállított étrend 1:10, de néhány esetben 1:30 arányban tartalmazza ezt a két fajta zsírsavat.

A helyes arány visszaállításához növelnünk kellene az omega-3 zsírokban gazdag ételeket, és csökkentenünk a hő-kezelt, finomított és hidrogenizált növényi olajok, illetve állati húsok túlzott fogyasztását. Ideális esetben naponta 1-1,5 gramm omega-3 és 3-5 gramm omega-6 zsírsavat kellene fogyasztanunk. Az ideális arány megtalálása azonban egyáltalán nem könnyű feladat.

A civilizált világ túltápláltsága csak látszólagos, valójában az emberiség nagy része omega-3-hiányban szenved. Közel nyolcszor annyi halat kellene ennünk, mint eddig, hogy biztosítani tudjuk az optimális mennyiségű omega-3-bevitelt.

Ugrás a termékhez

...vadat, halat, s mi jó falat...

Azt már tudjuk, hogy jóval több omega-3 forrást kellene bevinnünk szervezetünkbe, mint eddig, ahhoz hogy egészségesebb érrendszerünk, okosabb, gyorsabb gondolkodású gyermekeink, és depressziótól mentesebb életünk legyen. Most már csak az a kérdés, hogy mit kell ennünk ehhez?

A legjobb omega-3 forrás a hering, a makréla, a lazac és a tonhal. Az optimális omega-3 szint eléréséhez legalább hetente 2-3 alkalommal kellene valamilyen tengeri halat beiktatni az étkezésünkbe. De sajnos a tonhalkonzerv nem oldja meg maradéktalanul a hiányt, mert az értékes omega-3 halolaj zömét a feldolgozás során kinyerik a halhúsból, és kevésbé drága növényi olajokkal helyettesítik.

Hogy mi történik ilyenkor a drága omega-3-mal? E-vitaminnal tartósítva gél-kapszulába zárják, és a világ minden részén értékesítik azoknak, akik helyre akarják állítani a vérnyomásukat, normalizálni szeretnék a koleszterinszintjüket, a szívinfarktus árnyékában élnek, depressziósak vagy egyszerűen csak pengébb agyra vágynak.

 

A halak, kagylók és rákok omega-3 tartalma

(g / 100g)

Lazac, Atlanti, tenyésztett, főtt, szárazon hevített

1.8

Szardínia, csendes óceáni, paradicsomszószban eltett, csonttal együtt szárított

1.4

Hering, atlanti, pácolt

1.2

Makréla, atlanti, főtt, szárazon hevített

1.0

Pisztráng, szivárvány, tenyésztett, főtt, szárazon hevített

1.0

Tonhal, fehér, vízben eltett, szárított

0.7

Tőkehal, atlanti, főtt, szárazon hevített

0.1

Kagyló, kék, főtt, nedvese hevített

0.7

Osztriga, keleti, vad, főtt, szárazon hevített

0.5

Fésűkagyló, vegyes fajok, főtt, szárazon hevített

0.3

Garnélarák, vegyes faj, főtt, nedvesen hevített

0.3

Busa

nincs adat

Kecsege

nincs adat

 

Az egészség alfája és omegája

Egyetlen Omega-3 gélkapszula 1000 mg halolajat tartalmaz.

Vagyis egyetlen gélkapszulával kiváltható napi 1,7 kg lazac fogyasztása. Ez pedig a pénztárcánknak sem mindegy, hiszen ez az egyetlen gélkapszula kevesebb, mint 50 forintból finanszírozható!

Az egészségesebb életmód felé vezető út egyik legfontosabb lépése lehet az Omega-3 rendszeres fogyasztása. A reggeli müzli és gyümölcs mellé az egész család tányérja mellé oda kerülhet ez a kis gélkapszula.

Az eredmény pedig nagyobb szellemi kapacitás, tisztább erek, és felszabadultabb, nyugodtabb hétköznapok lesznek.

Ugrás a termékhez

 

 

A www.egeszsegtaram.hu oldalon található információ kizárólag információadás, tájékoztatás céljára szolgál. Nem alkalmas diagnózis felállítására, és nem helyettesíti az orvosi kezelést. Nem állítunk fel diagnózist, nem végzünk kezeléseket, és nem adunk orvosi tanácsokat sem személyes találkozások során, sem az Interneten keresztül. Egészségügyi problémákkal kérjük, minden esetben forduljon megfelelő szakemberhez. Az információ semmilyen körülmények közt nem helyettesítheti a szakorvosi tanácsadást vagy kezelést. A www.egeszsegtaram.hu minden felhasználójának nyomatékosan felhívjuk a figyelmét arra, hogy tüneteivel a kezelőorvosához forduljon, és ne kezdje saját magát kezelni, illetve ne próbáljon módosítani az orvos által előírt kezelésen, vagy esetleg az orvos által előírt kezelést abbahagyni. A www.egeszsegtaram.hu tartalma nem használható gyógykezelés kiválasztására, alkalmazására vagy befejezésére. Az oldal tartalma nem helyettesítheti képesített és elismert orvos tanácsát vagy kezelését.

Webáruház készítés
Ár Radar árösszehasonlító és piac