Cikkek

Gyógyszerfüggőség veszélyei

2019.05.02 20:51


Minden harmadik magyar szed nyugtatót egy felmérés szerint. Azt viszont fel sem lehet mérni, hogy közülük hányan válnak függővé. 

A gyógyszerfüggés annyiban más, mint például az alkoholizmus, hogy az érintettekről gyakran még a közvetlen környezetük sem tudja, hogy függők, hiszen titkolják, nem nyilvánosan szedik be a pirulákat. Ez a jelenség leginkább a zugiváshoz hasonlít és főleg a nőket érinti. A gyógyszerfüggés jellemzően akkor alakul ki, ha valamilyen, megoldhatatlannak tűnő probléma tartósan fennáll az egyén életében, és az ezzel járó feszültséget nem tudja elviselni. Ilyenkor fordul a tablettákhoz, melyek a problémát ugyan nem oldják meg, de abban segítik az illetőt, hogy legalább egy időre szabaduljon a szorongástól. Aztán ha múlik a gyógyszer hatása, és a feszültség visszatér, beveszi a következő tablettát, és így alakul ki végül lépésről lépésre a függőség.

 

Főleg az idősek és a nők problémája A gyógyszerfüggők (többségük altató- és nyugtatófüggő) nagy része idős ember, az érintetteknek körülbelül a két-harmada nő. Ez több dologgal magyarázható: egyrészt a nők gyakrabban vesznek be nyugtatót, másrészt a változókor és az azt követő életszakasz, amikor a gyerekek elhagyják a családi fészket, nagy megpróbáltatást jelent a nők számára. A klimax magával hoz olyan tipikus panaszokat, mint az idegesség, az alvászavarok és néha depresszív hangulatot is. Az otthoni csend fokozza a belső üresség érzését. Mindez fokozza a nyugtatóra való rászokás kockázatát.

A gyógyszerfüggők pontos száma nehezen megbecsülhető. Ennek főként az az oka, hogy sokan nem tartják annak magukat, illetve nem ismerik be, hogy függők. Sokaknál csak alacsony dózis-függőség alakul ki. Ilyenkor nem emelik vagy csak csekély mértékben növelik a dózist, ezért azt hiszik, hogy kontrollálni tudják gyógyszerszedésüket. A függőség gyakran csak akkor válik nyilvánvalóvá, ha a páciens kórházi ellátásra szorul és azalatt, vagy például nyaralás alatt nem jut hozzá a gyógyszerekhez és jelentkeznek az elvonási tünetek.

A gyógyszer mint élettársA gyógyszerekkel, ezekkel a szintetikus kémiai anyagokkal kapcsolatban el kell oszlatni egy félreértést. Nem csodaszerek, s nem táplálékkiegészítők! A legáltalánosabbak vagy a betegség tüneteit nyomják el - fájdalomcsillapítók -, vagy segítik az immunrendszer munkáját - antibiotikumok. Mellékhatások mindegyikük szedése kapcsán jelentkezhetnek, ezért a gyógyszerfogyasztás kockázattal jár.

Kétféle gyógyszerfüggőséget ismerünk:

• amikor a gyógyszer kémiai összetevői, illetve az agyra gyakorolt hatásai miatt válunk függővé - például nyugtatóktól, altatóktól
• amikor azt hisszük, hogy minden bajunk gyógyszerekkel gyógyítható, mert a gyógyszer életelixír.

Ebben az esetben a gyógyszerbe vetett hit tesz minket függővé. 
Sokáig maguk az orvosok is erősítették, sőt, talán éppen ők alakították ki a gyógyszerfüggőséget, például azzal, hogy még a legkisebb meghűlés esetére is antibiotikum szedését rendelték el. 

• Elgondolkodtató! Ma, köszönhetően ennek az orvosi hozzáállásnak, no és a reklámoknak, például a fiatal mamák többsége is gyógyszerekkel tömi meg az otthoni orvosságosszekrényt, s kifejezetten megsértődik akkor, ha az orvos a baba bajára nem ír fel valamilyen új, hatásos csodaszert. Az idős emberek gyógyszerfüggősége már természetesebb, többségük kilószámra fogyasztja a gyógyszereket, s el sem tudja képzelni, hogy ezek segítsége nélkül is életben lehet maradni.

A függőség leginkább akkor válik nyilvánvalóvá, amikor eltűnik az egyik gyógyszer, akár egy vízhajtó, s rohanni kell az ügyeletes gyógyszertárba, hogy pótolhassák. Lehet, hogy az ilyen függőség veszélytelennek tűnik, hiszen a gyógyszer nem programozza át az agyunkat, de feltétlenül sérül a szabadságunk. Mert mi van akkor, ha sehol sincs nyitva gyógyszertár, sehonnan sem lehet pótolni az elfogyott gyógyszert? Előfordulhat, hogy a gyógyszerfüggő halálfélelmet él át, vagy annyira idegessé, feszültté válik, hogy válságos helyzetbe kerül! Persze ilyenkor a gyógyszerpótló orvos megjelenése megoldhatja a problémát, megmentheti a beteget. Mindenesetre az a felfokozott bizalom, amely a gyógyszereket övezi, egyértelműen fenntartja a gyógyszerfüggőséget.

 

Lassú folyamat

A gyógyszerfüggőség három fázisban fejlődik ki.

Az első a gyógyszer hosszabb ideig történő szedése, ami miatt fokozatosan kialakul a hozzászokás, vagyis a szervezetnek már nem elég a szokásos dózis, mivel ahhoz már hozzászokott. 
A második fázisban a gyógyszer hatása a megemelt dózis miatt még erősebb lesz. Az altatók szedése ekkor már levertséget, kedvetlenséget, fásultságot idézhet elő. A koncentrálóképesség gyengül. Mivel ez a folyamat hónapokig elhúzódhat, sokan nem a gyógyszerek hatásának tudják be. Az idősebbek a memóriájuk korral járó romlásának tekintik. Ez tulajdonképpen a már említett alacsony dózis-függőség szakasza.

A harmadik fázisban komoly súlyosbodás következik be, ekkor a páciens rövid időn belül jelentősen növeli az a gyógyszeradagját. Ezt a stádiumot sokan nem érik el.

 

A függőség felszámolása

A gyógyszermegvonás igen nehéz dolog, ezért csak lépésenként valósítható meg. A benodiazepin és más erős fájdalomcsillapító szerek szedése nem szüntethető meg egyik pillanatról a másikra. Máskülönben heves elvonási tünetek jelentkezhetnek. Ehelyett orvosi felügyelettel szép fokozatosan kell csökkenteni a dózist. Ha valaki évekig volt függő, akkor hónapokra van szükség a leszokáshoz.

Az orvosi felügyelet azért szükséges, mert nem minden készítmény vált ki azonos mértékű hozzászokást. A hosszú távú siker érdekében fontos, hogy a gyógyszerfüggőség hátterében álló oko(ka)t is kezeljék, megszüntessék, akár szervi, akár lelki természetűek. Ha nem kezelik ki teljesen a depressziót vagy az alvászavart, akkor a függőségbe való visszaesés veszélye fenyeget. Mindezek előtt szükség van még egy fontos lépésre: Az embereknek tisztában kell lenniük azzal, hogy függők, és ez egy probléma, amelyet kezelni kell. Ez a tudat azonban sokaknál hiányzik. Különösen akkor, ha a kezelőorvos sem ismeri fel a problémát, és a beteg azt hiszi, minden rendben van. A mindennapi gyakorlatban a rendelések során az orvos és a beteg nehezen tud olyan kapcsolatot kialakítani, hogy az orvosnak feltűnjön a függőség, mivel a tünetek nehezen felismerhetők, ezért sokszor már csak a harmadik stádiumú függőséget veszik észre.

Miért érdemes még a Rhodiola roseát választanunk?

Mert a Rhodiola roese egy adaptodén gyógynövény.Így pontosan olyan mennyiségben hasznosul szervezetünkben,amennyire szükség van.Mellékhatása nem ismert ,gyengéden együttműködik a szervezettel,és hatása hosszú távon is megmarad a hozzászokás kockázata nélkül.

Rhodiola roese segíti a stresszkezelést,csökkenti a mentális fáradtságot,hozzájárul a jobb általános közérzethez ,cinkkel kiegészítve pedig javítja a szervezet betegségekkel szembeni ellenálló képességet.

Kíméletes megoldás hozzászokás nélkül!!!

Bátran próbáld ki,és élj vele Te is!

Rhodiolin a természetes nyugalom!!

 

 Ugrás a termékhez

További érdekes cikkekért kattints ide!!

A www.egeszsegtaram.hu oldalon található információ kizárólag információadás, tájékoztatás céljára szolgál. Nem alkalmas diagnózis felállítására, és nem helyettesíti az orvosi kezelést. Nem állítunk fel diagnózist, nem végzünk kezeléseket, és nem adunk orvosi tanácsokat sem személyes találkozások során, sem az Interneten keresztül. Egészségügyi problémákkal kérjük, minden esetben forduljon megfelelő szakemberhez. Az információ semmilyen körülmények közt nem helyettesítheti a szakorvosi tanácsadást vagy kezelést. A www.egeszsegtaram.hu minden felhasználójának nyomatékosan felhívjuk a figyelmét arra, hogy tüneteivel a kezelőorvosához forduljon, és ne kezdje saját magát kezelni, illetve ne próbáljon módosítani az orvos által előírt kezelésen, vagy esetleg az orvos által előírt kezelést abbahagyni. A www.egeszsegtaram.hu tartalma nem használható gyógykezelés kiválasztására, alkalmazására vagy befejezésére. Az oldal tartalma nem helyettesítheti képesített és elismert orvos tanácsát vagy kezelését.

Webáruház készítés
Ár Radar árösszehasonlító és piac