Cikkek

A magzatvédő vitaminok fontossága

2019.08.30 13:48

Mik a magzatvédő vitaminok?

A magzatvédő vitaminok vagy ahogy a köznyelvben elterjedtek, a terhesvitaminok olyan komplex multivitamin-készítmények, melyek a várandósság során a kismama állapotának és a magzat fejlődésének igényei alapján összeállított vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek összességét tartalmazzák. A terhesvitaminok segítenek abban, hogy a várandós nők könnyebben viseljék a terhességet és gyorsabban regenerálódjanak szülés után, ugyanakkor olyan létfontosságú vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmaznak, melyek elengedhetetlenek a magzat megfelelő fejlődéséhez.

A terhesvitaminok egyik legfontosabb összetevője a folsav, ami mellett A, C, D, E, B1 (tiamin), B2 (ribloflavin), B3 (niacin), B6, B12 vitaminokat, valamint vasat, kalciumot, jódot és cinket is tartalmaz - természetesen a megfelelő összetételben. A magzatvédő vitaminok legfontosabb feladata pótolni a kismama táplálkozási hiányosságait és megelőzni bizonyos fejlődési rendellenességek kialakulását.

A legtöbb magzatvédő vitamin a fontos elemek napi szükségletének 100-150%-át fedezi. Ez alól kivételt képezhet a  kalcium, a jód és a magnézium - ezeket orvosi javallatra külön készítményként érdemes szedni.

Mire kell odafigyelni a terhességi vitaminok szedésekor?

A terhesvitaminok, magzatvédők legfontosabb feladata kismama táplálkozásából adódó hiányok pótlása, a fejlődési rendellenességek megelőzése és az első harmadra jellemző rosszullétek csökkentése. Már a baba tervezésének időszakában szedett terhességi vitaminkészítmények elősegíthetik a fogamzást is.
A terhesgondozás során sok nőgyógyász csupán folsavat és vasat ír fel, a hangsúlyt pedig az egészséges - tejtermékekben, zöldségekben és gyümölcsökben gazdag - táplálkozásra fektetik. Ebben az esetben nincs is szükség kiegészítésre, azonban nem minden kismama tudja biztosítani ezt a típusú táplálkozást a várandósság egész időszaka alatt. Előfordulhat, hogy csupán egy-egy  vitamin vagy nyomelem hiánya alakul ki az anya szervezetében, azonban mivel ennek egyéni kimutatása igen költséges és körülményes lenne, a terhességi multivitaminok jelentik a megoldást.

Ebben nyújt segítséget a New Life. A vas, a C-vitamin, a B-vitaminok, a kalcium és a magnézium nélkülözhetetlenek a magzati vérképzéshez, az immunrendszer, a csontrendszer és az idegrendszer egészséges fejlődéséhez és az anya szervezetének támogatásához. Emellett a folsav a terhesség alatt segít az anyai szövetek növekedésében, a normál pszichés állapot fenntartásában, illetve létfontosságú a magzati idegrendszer fejlődéséhez.

A folsav - terhességi vitamin, magzatvédő vitamin

A folsav létfontosságú lehet a baba számára, mivel fontos szerepet játszik bizonyos fejlődési rendellenességek megelőzésében, valamint elősegíti a magzati vérképzést, az idegsejtek képződését és a sejtosztódást is.

A vas - terhességi vitamin, magzatvédő vitamin

A vas fontos szerepet játszik a terhesség alatt jellemző vashiányos vérszegénység megelőzésében - az anya és a magzat esetében egyaránt. Szintén ez az ásványi anyag felelős a vér megfelelő minőségű oxigénellátásáért, a magzat vérállományának kialakulásáért, valamint aktívan részt vesz a sejtek energiacseréjében is.

A jód - terhességi vitamin, magzatvédő vitamin

A jód fontos a pajzsmirigy hormonjainak termelődése szempontjából, ezáltal pedig közvetve az anyagcsere-szabályozásért is felelős. Hiánya zavart okozhat az anya és a magzat pajzsmirigy működésében, amely kihat a testi és szellemi fejlődésére egyaránt.

A B6 vitamin - terhességi vitamin, magzatvédő vitamin

A B6-vitamin (piridoxin) a fehérjék és aminosavak anyagcseréje szempontjából fontos, de a vashoz és a folsavhoz hasonlóan a magzati vérképzésben is aktívan részt vesz.

A B12 vitamin - terhességi vitamin, magzatvédő vitamin

A B12-vitamin (cobalamin) fontos szerepet játszik a magzat egészséges fejlődésében és növekedésében. Hozzájárul a vörösvértestek képződéséhez, részt vesz a szénhidrát és fehérje anyagcserében, valamint az idegrendszer fejlődése szempontjából is hasznos a megfelelő mennyiségű B12-vitamin bevitele a várandósság időszakában.

A kalcium - terhességi vitamin, magzatvédő vitamin

A kalcium legfőképpen a magzat csontrendszerének fejlődéséhez szükséges, de pótlása a kismama szervezete számára is fontos. Szintén a kalcium felelős az izom-összehúzódások és a vérnyomás szabályozásáért, valamint szerepet játszik különböző enzimek működésében és az idegi vezetésben is.

A C-vitamin - terhességi vitamin, magzatvédő vitamin

A C-vitamin (aszkorbinsav) jelentős antioxidáns hatású vitamin, amelyet csupán két faj - a tengerimalac és az ember - nem tud önmaga előállítani. Immunrendszer erősítő hatása mindenki számára ismert, továbbá elősegíti a vas felszívódását a szervezetbe és a sejtek védelmi funkcióját is ellátja.

A Cink - terhességi vitamin, magzatvédő vitamin

A cink hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez, közvetlenül részt vesz a sejtszintű anyagcserében, védi a bőr épségét és regenerálódását. Az inzulin alkotórészeként fontos szerepet kap a normális szintű cukor-anyagcsere fenntartásában is.
Napi szükséglet: 12-15 mg

Az E-vitamin - terhességi vitamin, magzatvédő vitamin

Az E-vitamin (tokoferol) a C-vitaminhoz hasonlóan jelentős antioxidáns hatású vegyület, amely hatékonyan előzi meg a szabad gyökök felhalmozódását a szervezetben.
 

Sokan úgy vélik, hogy a magzatvédő vitaminok szedése következtében a baba az átlagosnál nagyobb súllyal születik, azonban ezt a állítást a mai napig egyetlen tudományos kutatás sem igazolta. A terhesvitaminok szedése a legtöbb esetben indokolt - a magzat és az anya egészsége szempontjából egyaránt.

 

A folsav hiánytünetei lehetnek: fáradékonyság, vérszegénység, legyengült immunrendszer, vérképződési és pszichológiai problémák. A 9 hónap során a magzat növekedését és fejlődését leginkább a sejtosztódás határozza meg, ezért a megfelelő folsavmennyiség bevitele a DNS előállításában betöltött szerepe miatt is rendkívül fontos.

A folsav szerepe a baba (magzat) fejlődésében

A folsav terhesség alatti megfelelő szintje segít megelőzni az első trimeszterben fejlődő idegcső záródási rendellenességeit (agy- és koponyahiány, nyitott gerinc). Mivel ezek a kritikus fejlődési folyamatok már akkor megkezdődnek, amikor esetleg még nem is vagy tudatában a terhességnek, gyakran javasolják a folsav szedését megkezdeni már a baba tervezésekor.

Fontos:

A vélemények vásárlóink egyedi szubjektív tapasztalatai,ezekkel nem állítanak egyik,-a webáruházban kapható termékről gyógyhatást.

Tartósan fennálló tünetek esetén, keresd fel kezelőorvosod ,ennek elmaradásából származó egészségkárosodásért az Egeszsegtaram.hu üzemeltetője nem vállal felelősséget!!

A termék hatásmechanizmusa egyénenként változó, így az alábbi esetek felsorolása nem jelent javulási garanciát hasonló tünetekkel rendelkező vásárlók számára. Ahogyan minden ember szervezete és fennálló tünete is más és más, a hatásmechanizmus is kortól és élettani állapottól függően változhat. Kérjük, minden esetben kérdezze meg orvosát vagy természetgyógyászát és súlyos panasz esetén forduljon szakemberhez.

A www.egeszsegtaram.hu oldalon található információ kizárólag információadás, tájékoztatás céljára szolgál. Nem alkalmas diagnózis felállítására, és nem helyettesíti az orvosi kezelést. Nem állítunk fel diagnózist, nem végzünk kezeléseket, és nem adunk orvosi tanácsokat sem személyes találkozások során, sem az Interneten keresztül. Egészségügyi problémákkal kérjük, minden esetben forduljon megfelelő szakemberhez. Az információ semmilyen körülmények közt nem helyettesítheti a szakorvosi tanácsadást vagy kezelést. A www.egeszsegtaram.hu minden felhasználójának nyomatékosan felhívjuk a figyelmét arra, hogy tüneteivel a kezelőorvosához forduljon, és ne kezdje saját magát kezelni, illetve ne próbáljon módosítani az orvos által előírt kezelésen, vagy esetleg az orvos által előírt kezelést abbahagyni. A www.egeszsegtaram.hu tartalma nem használható gyógykezelés kiválasztására, alkalmazására vagy befejezésére. Az oldal tartalma nem helyettesítheti képesített és elismert orvos tanácsát vagy kezelését.

Webáruház készítés
Ár Radar árösszehasonlító és piac