Cikkek

D vitamin szerepe az egészségünk megőrzésében

2020.03.27 18:34

A D-vitamin szerepe egészségünk megőrzésében

Ha azt kérdeztem volna, hogy "iszol e vizet?" akkor valoszínűleg mindenki nagyon furcsán nézett volna.Vizet? Hiszen vizet mindenkinek innia kell ha élni akar, és mindenkinek minden nap meg kell innia 2-3 litert, ha nem csak a szomjhalált akarja elkerülni, de hosszútávon egészséges is szeretne magadni. Szerencsére a szomjúság emlékeztet rá minket, hogy innunk kell. ????Sajnos a D-vitamin-hiány nem jár ilyen egyértelmű tünetekkel, de az biztos, hogy sok betegséget okoz a hiánya. A depressziótól kezdve a dananatos betegségeken át az influenzáig. A sor pedig még hosszan folytatható lenne.
Ezért is nagyon fontos, hogy úgy gondoljunk erre az univerzális hormon szerű anyagra melyet testünk minden egyes sejtje kíván, mint a vízre!
Mindenkinek szüksége van rá 0-200 éves korig, kortól és nemtől függetlenül, a hét minden egyes napján 0-24 óráig!
Nincs min gondolkodni, nincs mire várni!

Az elmúlt néhány év tudományos kutatásainak jó része azzal foglalkozott, milyen szerepet játszik egészségünk fenntartásában a D-vitamin.

Tél végére a magyar lakosság 95 százaléka D-vitamin-hiányos!!

A legújabb kutatások igazolták, hogy a D-vitamin hiánya szerepet játszik:

 • a magas vérnyomás,
 • a csontritkulás,
 • az izomsorvadás,
 • az autoimmun betegségek,
 • a reumás ízületi gyulladások,
 • az inzulinfüggő cukorbetegség,
 • az Sclerosis multiplex (SM)
 • a stroke,
 • az aknék,
 • a szívbetegségek,
 • a szívelégtelenség,
 • az érelmeszesedés,
 • a vesebetegségek,
 • 16 fajta rák,
 • a parkinson kór,
 • a pszoriázis, rozacea, atópiás bőrgyulladás,
 • a fogágy betegségek,
 • a makula degeneráció,
 • a vastagbél polipok,
 • a policisztás ovárium szindróma (PCOS),
 • az egyes és kettes típusú cukorbetegség (1TDM és 2TDM),
 • a depresszió kialakulásában.

Mindez azt mutatja, hogy a szervezet megfelelő D-vitamin ellátottsága alapvető az emberi egészség, és a betegségek megelőzése szempontjából!

 Jelenleg 40 vezető D-vitamin szakértő a világ különböző részéről egyetért abban, hogy a legfontosabb tényező a megfelelő D-vitamin szérum szint elérése, és annak szinten tartása.

CaliVita folyékony D-vitaminja, a D-drops


Csontritkulás, csontfejlődés

A D-vitamin kulcsfontosságú szerepet játszik csontjaink, csontrendszerünk felépítésében. Elősegíti a kalcium beépülését a csontokba, így gyermekkorban a csontrendszer megfelelő fejlődéséhez, majd idős korban a csontritkulás lassításához elengedhetetlenül szükséges a megfelelő D-vitamin-ellátás. Ez azért is különösen fontos, mert a kor előrehaladtával csökken a szervezet saját D-vitamin-termelő képessége.

Egy tanulmány szerint 2010-ben Európa öt legnagyobb országában 2,5 millió csonttörést okoztak a törékeny csontok. Ez óránként 280 törést jelent! Ugyanakkor arra a sajnálatos tényre is rámutatnak a kutatók, hogy naponta 80 haláleset tulajdonítható a csontritkulásnak.Terhesség, szoptatás

A terhesség alatti D-vitamin-hiány több negatív következménnyel is járhat: fokozhatja a terhességi diabétesz kialakulásának kockázatát, növeli egyes terhességi szövődmények (pl. praeeclampsia) előfordulási esélyét, valamint negatív hatással lehet a magzat immunrendszerére, idegrendszerére, izom- és csontrendszerére. Kutatások szerint a terhesség alatti 2000, illetve 4000 NE-s D-vitamin-kiegészítés javította az anyai és az újszülött D-vitamin-szintjét, így csökkent a fertőzések és a koraszülés kockázata. Szoptatás során szintén ajánlott a D-vitamin-pótlás, hogy az anya megőrizhesse csontrendszerének egészségét.

 

Daganatos megbetegedés-Rák

A D-vitaminnal kapcsolatos kutatások természetesen kiterjedtek napjaink egyik leggyakoribb betegségtípusára is, a daganatos megbetegedésekre is. Vizsgálatok azt találták, hogy a D-vitamin daganatellenes hatása leginkább a sejtosztódást gátló és a sejtdifferenciálódást serkentő hatásában  van. Ez teszi elengedhetetlenül fontossá a rákos megbetegedések megelőzésében, valamint az a tény, hogy a D-vitamin segítségével olyan immunsejtek is érnek, amiknek az is feladatuk, hogy észleljék és elpusztítsák az elburjánzott sejteket. Kiderült, hogy a megfelelő D-vitamin-bevitel csökkentheti egyes gyakori rákfajták előfordulási és halálozási számait, ilyen például a vastagbél-, a mell-, a prosztata- és a petefészekrák.
Menopauza utáni nők vizsgálata során azt találták, hogy a kalciumpótlás és a napi 1000 NE D3-vitamin-pótlás lényegesen csökkentette több ráktípus előfordulását, köztük a mell-, a vastagbél- és a tüdődaganatokét.

 

A D-vitamin fontossága

Érdemes megemlíteni, hogy D-vitamin ellátottság szempontjából rizikó-csoportba tartoznak a várandós nők, a koraszülöttek, az idősek, a vese- és a májbetegségben szenvedők, az epilepszia elleni és szteroid terápiában részesülők, de ide tartoznak a túlsúlyos felnőttek is.

Beigazolódott, hogy a megnövelt D-vitamin bevitel erősebb csontokat és izmokat, jobb egyensúlyérzéket teremt, ezáltal csökkenti az időskori elesések, csonttörések gyakoriságát. Szabályozza az endokrin működést, az inzulin termelését, hiánya növeli az autoimmun megbetegedések, rheumatoid arhtritis, diabetes, gyulladásos bélbetegségek, sclerosis multiplex, szív-érrendszeri és a rosszindulatú daganatos megbetegedések kockázatát, de szerepe van a depresszió kialakulásában is, különösen a téli borús időszakban. Mára már bizonyított az összefüggés az elhízás és a D-vitamin hiány között is.

Mindezek figyelembevételével az orvosi szakma széleskörű összefogása alapján új ajánlást tett a D-vitamin bevitel preventív és terápiás dózisának növelésére. Leszögezték, hogy a D-vitaminhiány megelőzéséhez szükséges D3-vitaminpótlást szájon át szedhető megbízható készítményekkel kell biztosítani.Jó támpontot jelent, ha a készítményen feltüntetik, hogy az OGYÉI vagy az amerikai FDA által bevizsgált termékről van szó. Ezek általában rendszeresen ellenőrzik a készítményeket, és a termékben valóban benne van a jelzett vitaminmennyiség.

MIÉRT ÉRDEMES A CALIVITA TERMÉKEIT VÁLASZTANOD?
 • A Calivita 30 éve kínál a legmagasabb minőségi előírásoknak is megfelelő termékeket.
 • Mindig törekszünk a legjobb forrásból származó természetes alapanyagok és a jobb felszívódású, pl. szerves formák felhasználására.
 • Étrend-kiegészítőink túlnyomó többsége az USA-ban, gyógyszergyári körülmények között készül.
 • A gyártás a cGMP szigorú minőségellenőrzési elveinek megfelelően, az FDA folyamatos ellenőrzése mellett történik, mindemellett termékeink többszörös bevizsgálási folyamaton esnek át.
 • Valamennyi Magyarországon forgalmazott étrend-kiegészítőnk érvényes OGYÉI notifikációval rendelkezik.

CaliVita folyékony D-vitaminja, a D-drops


A 14 orvosi szakma által tartott Konszenzus Konferencia alapján a D-vitaminhiány megelőzésre javasolt D3-vitamin dózisok Magyarországon:

Elrontani nem lehet, túladagolni szinte lehetetlen, tájékozódni a D-vitaminnal kapcsolatban pedig nem csak a szedés megkezdése előtt, hanem közben és utána is lehet, sőt kötelező! ????

Csecsemők: 400–1000 NE/nap
Gyermekek (1-6 év): 600–1000 NE/nap
Gyermekek (6 év felett): 600–1000 NE/nap
Serdülők: 800–1000 NE/nap
Felnőttek: 1500–2000 NE/nap
Molett felnőttek: 3000–4000NE/nap
Terhes nők: 1500–2000 NE/nap

Ehhez nyújt segítséget a CaliVita folyékony D-vitaminja, a D-drops, melyet természetes forrásból, tőkehalból vontak ki. Egy csepp D-drops 400 NE D3-vitamint tartalmaz. Az üvegben lévő 30 ml egyszerű, biztonságos adagolással 300 napig elegendő 1200 NE D3-vitamin / nap

 

 

Felhasznált források:

 • Hazai konszenzus a D-vitamin szerepéről a betegségek megelőzésében és kezelésében - Orvosi Hetilap 2012 / 153. évfolyam, Szupplementum / 5-26
 • D-vitamin - Influenza - InforMed 2012.02.15
 • The New England Journal of Medicine - 2011.jan.20. 364: 248-254
 • ParaMedica Mgazin     2012.dec. Dr Sándor Edit

A www.egeszsegtaram.hu oldalon található információ kizárólag információadás, tájékoztatás céljára szolgál. Nem alkalmas diagnózis felállítására, és nem helyettesíti az orvosi kezelést. Nem állítunk fel diagnózist, nem végzünk kezeléseket, és nem adunk orvosi tanácsokat sem személyes találkozások során, sem az Interneten keresztül. Egészségügyi problémákkal kérjük, minden esetben forduljon megfelelő szakemberhez. Az információ semmilyen körülmények közt nem helyettesítheti a szakorvosi tanácsadást vagy kezelést. A www.egeszsegtaram.hu minden felhasználójának nyomatékosan felhívjuk a figyelmét arra, hogy tüneteivel a kezelőorvosához forduljon, és ne kezdje saját magát kezelni, illetve ne próbáljon módosítani az orvos által előírt kezelésen, vagy esetleg az orvos által előírt kezelést abbahagyni. A www.egeszsegtaram.hu tartalma nem használható gyógykezelés kiválasztására, alkalmazására vagy befejezésére. Az oldal tartalma nem helyettesítheti képesített és elismert orvos tanácsát vagy kezelését.

Webáruház készítés
Ár Radar árösszehasonlító és piac