Cikkek

D vitamin szerepe az egészségünk megőrzésében

2020.03.27 18:34

A D-vitamin szerepe egészségünk megőrzésében


Az elmúlt néhány év tudományos kutatásainak jó része azzal foglalkozott, milyen szerepet játszik egészségünk fenntartásában a D-vitamin. Ezek alapján összefüggés van a rossz D-vitamin-ellátottság és a krónikus problémák között. Az eddig elhanyagolt, könnyen túladagolhatónak tartott vitaminról mára kiderült: számtalan betegségtől védheti meg szervezetünket, kezdve az influenzától, a depresszión át, a cukorbetegségig.

Egyre több felmérés vizsgálja a lakosság D-vitamin-ellátottságát, és sorban napvilágot látnak a rémisztő adatok: a mérsékelt égövön a téli hónapokban a lakosság 70%-a szenved D-vitamin-hiányban, de még a nyári hónapokban is 50% feletti értéket mértek.


Csontritkulás, csontfejlődés

A D-vitamin kulcsfontosságú szerepet játszik csontjaink, csontrendszerünk felépítésében. Elősegíti a kalcium beépülését a csontokba, így gyermekkorban a csontrendszer megfelelő fejlődéséhez, majd idős korban a csontritkulás lassításához elengedhetetlenül szükséges a megfelelő D-vitamin-ellátás. Ez azért is különösen fontos, mert a kor előrehaladtával csökken a szervezet saját D-vitamin-termelő képessége.

Egy tanulmány szerint 2010-ben Európa öt legnagyobb országában 2,5 millió csonttörést okoztak a törékeny csontok. Ez óránként 280 törést jelent! Ugyanakkor arra a sajnálatos tényre is rámutatnak a kutatók, hogy naponta 80 haláleset tulajdonítható a csontritkulásnak.Terhesség, szoptatás

A terhesség alatti D-vitamin-hiány több negatív következménnyel is járhat: fokozhatja a terhességi diabétesz kialakulásának kockázatát, növeli egyes terhességi szövődmények (pl. praeeclampsia) előfordulási esélyét, valamint negatív hatással lehet a magzat immunrendszerére, idegrendszerére, izom- és csontrendszerére. Kutatások szerint a terhesség alatti 2000, illetve 4000 NE-s D-vitamin-kiegészítés javította az anyai és az újszülött D-vitamin-szintjét, így csökkent a fertőzések és a koraszülés kockázata. Szoptatás során szintén ajánlott a D-vitamin-pótlás, hogy az anya megőrizhesse csontrendszerének egészségét.

 

Daganatos megbetegedés-Rák

A D-vitaminnal kapcsolatos kutatások természetesen kiterjedtek napjaink egyik leggyakoribb betegségtípusára is, a daganatos megbetegedésekre is. Vizsgálatok azt találták, hogy a D-vitamin daganatellenes hatása leginkább a sejtosztódást gátló és a sejtdifferenciálódást serkentő hatásában  van. Ez teszi elengedhetetlenül fontossá a rákos megbetegedések megelőzésében, valamint az a tény, hogy a D-vitamin segítségével olyan immunsejtek is érnek, amiknek az is feladatuk, hogy észleljék és elpusztítsák az elburjánzott sejteket. Kiderült, hogy a megfelelő D-vitamin-bevitel csökkentheti egyes gyakori rákfajták előfordulási és halálozási számait, ilyen például a vastagbél-, a mell-, a prosztata- és a petefészekrák.
Menopauza utáni nők vizsgálata során azt találták, hogy a kalciumpótlás és a napi 1000 NE D3-vitamin-pótlás lényegesen csökkentette több ráktípus előfordulását, köztük a mell-, a vastagbél- és a tüdődaganatokét.

 

A D-vitamin fontossága

Az utóbbi években a D-vitamin a tudományos világ érdeklődésének a középpontjába került, mégis kevesen tudják még, hogy ez a korábban vitaminként kezelt, ma már inkább hormonnak tekintett vegyület számtalan élettani folyamatot szabályoz, és hiánya több betegség kialakulásában is szerepet játszik.

Évtizedeken keresztül a köztudatban csak a D-vitaminnak a csontanyagcserében betöltött szerepe volt ismert, de mára már tudjuk, hogy szabályozza a sejtek növekedését és osztódását, részt vesz az immunrendszer védekező képességének fenntartásában, a fertőzés ellenanyagának termelésében.

Hiányában sok krónikus megbetegedés (pl.: szívbetegség, magas vérnyomás, elhízás, a II. tipusú cukorbetegség, allergiák, sőt néhány daganat) kialakulásának a kockázata növekszik.

Szervezetünk részben a táplálékból jut D-vitaminhoz, részben pedig az UV sugarak hatására a bőrben képződik. Sajnos legtöbb esetben ez a két forrás együttesen sem fedezi a szükségleteinket.
A szükséges D-vitamin mennyiség

Felnőtt embernek napi 4000 NE (nemzetközi egység) D-vitaminra van szüksége, az átlagos hazai étrend pedig mindössze 100-200 NE-t fedez. Nyáron, ha mindennap 11 és délután 3 óra között, legalább napi 15 percet töltünk a tűző napon úgy, hogy a testfelszínünknek legalább 15%-át érje közvetlenül a nap, van esélyünk arra, hogy elegendő D-vitaminhoz jussunk. A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy hazánk lakosságának a fele nyár végén is D-vitamin hiányos. Ez a helyzet tél végére természetesen sokkal rosszabb (ilyenkor 75%), mert a téli napsugár beeső szöge eleve olyan alacsony, hogy az egyáltalán nem alkalmas a D-vitamin szintézisére. A vérszérum optimális D-vitamin szintje 75-100 nmol/l között van, a 12,5 nmol/l alatti érték súlyos D-vitamin hiányt jelent. Sajnos a D-vitamin szint meghatározás ma még nem rutinszerű a laborvizsgálat során, így sokan nincsenek is tisztában azzal, hogy milyen mértékű hiányban szenvednek.

A D-vitamin fontossága

Érdemes megemlíteni, hogy D-vitamin ellátottság szempontjából rizikó-csoportba tartoznak a várandós nők, a koraszülöttek, az idősek, a vese- és a májbetegségben szenvedők, az epilepszia elleni és szteroid terápiában részesülők, de ide tartoznak a túlsúlyos felnőttek is.

 

Beigazolódott, hogy a megnövelt D-vitamin bevitel erősebb csontokat és izmokat, jobb egyensúlyérzéket teremt, ezáltal csökkenti az időskori elesések, csonttörések gyakoriságát. Szabályozza az endokrin működést, az inzulin termelését, hiánya növeli az autoimmun megbetegedések, rheumatoid arhtritis, diabetes, gyulladásos bélbetegségek, sclerosis multiplex, szív-érrendszeri és a rosszindulatú daganatos megbetegedések kockázatát, de szerepe van a depresszió kialakulásában is, különösen a téli borús időszakban. Mára már bizonyított az összefüggés az elhízás és a D-vitamin hiány között is.

Mindezek figyelembevételével az orvosi szakma széleskörű összefogása alapján új ajánlást tett a D-vitamin bevitel preventív és terápiás dózisának növelésére. Leszögezték, hogy a D-vitaminhiány megelőzéséhez szükséges D3-vitaminpótlást szájon át szedhető megbízható készítményekkel kell biztosítani.


A 14 orvosi szakma által tartott Konszenzus Konferencia alapján a D-vitaminhiány megelőzésre javasolt D3-vitamin dózisok Magyarországon:

Csecsemők: 400–1000 NE/nap
Gyermekek (1-6 év): 600–1000 NE/nap
Gyermekek (6 év felett): 600–1000 NE/nap
Serdülők: 800–1000 NE/nap
Felnőttek: 1500–2000 NE/nap
Molett felnőttek: 3000–4000NE/nap
Terhes nők: 1500–2000 NE/nap

Ehhez nyújt segítséget a CaliVita folyékony D-vitaminja, a D-drops, melyet természetes forrásból, tőkehalból vontak ki. Egy csepp D-drops 400 NE D3-vitamint tartalmaz. Az üvegben lévő 30 ml egyszerű, biztonságos adagolással 300 napig elegendő 1200 NE D3-vitamin / nap

 

Felhasznált források:

  • Hazai konszenzus a D-vitamin szerepéről a betegségek megelőzésében és kezelésében - Orvosi Hetilap 2012 / 153. évfolyam, Szupplementum / 5-26
  • D-vitamin - Influenza - InforMed 2012.02.15
  • The New England Journal of Medicine - 2011.jan.20. 364: 248-254
  • ParaMedica Mgazin     2012.dec. Dr Sándor Edit

A www.egeszsegtaram.hu oldalon található információ kizárólag információadás, tájékoztatás céljára szolgál. Nem alkalmas diagnózis felállítására, és nem helyettesíti az orvosi kezelést. Nem állítunk fel diagnózist, nem végzünk kezeléseket, és nem adunk orvosi tanácsokat sem személyes találkozások során, sem az Interneten keresztül. Egészségügyi problémákkal kérjük, minden esetben forduljon megfelelő szakemberhez. Az információ semmilyen körülmények közt nem helyettesítheti a szakorvosi tanácsadást vagy kezelést. A www.egeszsegtaram.hu minden felhasználójának nyomatékosan felhívjuk a figyelmét arra, hogy tüneteivel a kezelőorvosához forduljon, és ne kezdje saját magát kezelni, illetve ne próbáljon módosítani az orvos által előírt kezelésen, vagy esetleg az orvos által előírt kezelést abbahagyni. A www.egeszsegtaram.hu tartalma nem használható gyógykezelés kiválasztására, alkalmazására vagy befejezésére. Az oldal tartalma nem helyettesítheti képesített és elismert orvos tanácsát vagy kezelését.

Webáruház készítés
Ár Radar árösszehasonlító és piac