Kollagén nélkül a bőr száraz, vékony, ráncos és sérülékeny lenne, az izmok nem tudnának növekedni, és a körmök törékennyé, a csontok rendkívül sérülékennyé válnának.
Nem véletlen, hogy a szépségipar rendkívül sok kutatást végez a kollagénnel, hiszen ez a fehérje nagyban felelős a bőr fiatalon tartásáért. Legnagyobb kihívás azonban az, hogy a kollagén molekulák nagysága miatt a krémeken keresztüli bevitele rendkívül nehéz. A bőr pórusainak megnyitása nélkül sajnos kívülről való bevitele nehezen megoldható.
A kollagéntermelés a kor előrehaladtával egyre csökken. Szinten tartását csak élelmiszereken keresztül tudjuk hatékonyan megoldani.
Nem túl sok élelmiszer biztosítja az elengedő kollagén utánpótlást, épp ezért fejlesztették ki a kollagén koncentrált és hidrolizált étrend-kiegészítését.
A kollagén étrend-kiegészítők alapanyagai több forrásból származhatnak: marha, sertés, csirke, hal.