Cikkek

Kollagén szerepe testünk felépítésében

2020.07.31 11:16

Talán furcsán hangzik, de kollagén nélkül testünknek nem lenne tartása, egyszerűen szétesnénk. Ez a rendkívüli anyag úgy működik, mint egy ragasztó.

A kollagén egy fontos szerkezetbe koncentrálódik, úgynevezett extracelluláris mátrixot (ECM) alkot. Úgy kell elképzelni, hogy az ECM olyan, mint egy háló, amely az összes sejtet együtt tartja és támogatja a funkcióikat.
Érdekes adat, hogy a száraz tömegben a kollagén képezi:
Kollagén nélkül a bőr száraz, vékony, ráncos és sérülékeny lenne, az izmok nem tudnának növekedni, és a körmök törékennyé, a csontok rendkívül sérülékennyé válnának.
 
Nem véletlen, hogy a szépségipar rendkívül sok kutatást végez a kollagénnel, hiszen ez a fehérje nagyban felelős a bőr fiatalon tartásáért. Legnagyobb kihívás azonban az, hogy a kollagén molekulák nagysága miatt a krémeken keresztüli bevitele rendkívül nehéz. A bőr pórusainak megnyitása nélkül sajnos kívülről való bevitele nehezen megoldható.
 
A kollagéntermelés a kor előrehaladtával egyre csökken. Szinten tartását csak élelmiszereken keresztül tudjuk hatékonyan megoldani. 
Nem túl sok élelmiszer biztosítja az elengedő kollagén utánpótlást, épp ezért fejlesztették ki a kollagén koncentrált és hidrolizált étrend-kiegészítését.
 
A kollagén étrend-kiegészítők alapanyagai több forrásból származhatnak: marha, sertés, csirke, hal.
  • A sertés kollagén kevésbé kutatott, mint étrend-kiegészítő, inkább ipari alkalmazásokhoz használják.
  • A csirke kollagént leginkább a madárbetegség-fertőzéssel szembeni sebezhetősége miatt érdemes elkerülni.
  • A tengeri herkentyűk és hal kollagén ígéretes előnyökkel jár, de viszonylag új, és a vizek szennyezettsége miatt az alapanyag sebezhetősége fennáll.
  • A marha kollagén alapját szolgáló részeket be lehet szerezni fűvel táplált állatokból, melyekhez hatósági igazolások állnak rendelkezésre, így az alapanyagforrás igazolható és biztonságos, míg a többi forrású kollagén számára nehezebb a kiváló minőségű alapanyagok beszerzése.

Eddig a kollagén 29 típusát azonosították. Mindazonáltal a szervezetünkben található kollagén 90%-át az I, II, III, és IV típusok adják.

Bőr, inak, érrendszer, kötőszövet, szervek, csontok (A csontok fő összetevője)
Porcok (A porcok fő összetevője)
A retikuláris szövetek fő összetevője, rendszerint az egyes típus mellett található meg
A sejtmembrán alapját adja
  • Az I., III. és IV. típusú kollagént is tartalmazza, így szinte minden kollagénigényre megoldást nyújt.
  • Gazdag aminosavakban és glicinben, ami elengedhetetlen az erős DNS és RNS szálak építéséhez, melyek esszenciális genetikai építőelemei a megfelelően működő testsejteknek.
  • A marha kollagén a prolin nevű aminosavval is ellátja a testet. A prolin hatalmas szerepet játszik a test saját kollagén termelésében.
  • A hidrolizált marha kollagén étrend-kiegészítőként lett kialakítva, miután a tudósok rájöttek, hogyan kell lebontani a hosszú láncú hármas hélix fehérjét rövidebb darabokra, majd elválasztották a három helixet egymástól. A kapott rövid, egyedülálló peptidekből áll a hidrolizált kollagén, mely a hatékony felszívódást és hasznosulást biztosítja.
  • A kollagén minden formája jót tesz az egészségének, de a hidrolizált kollagén felszívódási aránya sokkal jobb,  90% felett van, szemben az élelmiszerben találhatóakkal, melyeké csak 27%.
glamup jpg
A #glamUp, a CaliVita új, forradalmi szépségitalának egy adagja, kiemelkedően magas dózisban (10g/adag) tartalmaz hidrolizált marha kollagént, antioxidánsokkal és hialuronsavval kiegészítve. Rendkívül komplex, magas dózisú formulája természetes módon segíthet késleltetni az öregedést, illetve a már meglévő bőrkárosodások hatását csökkentheti.
A kollagénekre jellemző kellemetlen ízt ráadásul egy finom, citrusos íz váltja fel, így téve élvezetessé fogyasztását.
Webáruház készítés
arradar.hu