Cikkek

Kollagén szerepe testünk felépítésében

2020.07.31 11:16

Mitől öregedik el a bőr a kor előrehaladtával?

Az idősödés leginkább észrevehető első jelei közé tartoznak a finom barázdák és ráncok, melyek az idő múlásával egyre mélyebbekké válnak. Mint a test sok másik anyagcsere-folyamata, a bőr megújulása is lelassul az életkor előrehaladtávala fiatalok bőre körülbelül 28 naponta újul meg, az idősebbeknél ez 40 napba telik. Az idő múlásával bőrünk veszít teltségéből, hidratáltságából és rugalmasságából. Ezt a folyamatot különböző tényezők tovább gyorsíthatják, melyek sokunk életében akarva, akaratlanul is jelen vannak:

  • Dohányzás / alkoholfogyasztás / éjszakai élet
  • Napozás / szoláriumozás
  • Dehidratáltság
  • Kialvatlanság
  • Stressz
  • Egészségtelen táplálkozás
  • Különböző kozmetikai termékek vegyi anyagai
Talán furcsán hangzik, de kollagén nélkül testünknek nem lenne tartása, egyszerűen szétesnénk. Ez a rendkívüli anyag úgy működik, mint egy ragasztó.

A kollagén egy fontos szerkezetbe koncentrálódik, úgynevezett extracelluláris mátrixot (ECM) alkot. Úgy kell elképzelni, hogy az ECM olyan, mint egy háló, amely az összes sejtet együtt tartja és támogatja a funkcióikat.
Érdekes adat, hogy a száraz tömegben a kollagén képezi:
Kollagén nélkül a bőr száraz, vékony, ráncos és sérülékeny lenne, az izmok nem tudnának növekedni, és a körmök törékennyé, a csontok rendkívül sérülékennyé válnának.
 
Nem véletlen, hogy a szépségipar rendkívül sok kutatást végez a kollagénnel, hiszen ez a fehérje nagyban felelős a bőr fiatalon tartásáért. Legnagyobb kihívás azonban az, hogy a kollagén molekulák nagysága miatt a krémeken keresztüli bevitele rendkívül nehéz. A bőr pórusainak megnyitása nélkül sajnos kívülről való bevitele nehezen megoldható.
 
A kollagéntermelés a kor előrehaladtával egyre csökken. Szinten tartását csak élelmiszereken keresztül tudjuk hatékonyan megoldani. 
Nem túl sok élelmiszer biztosítja az elengedő kollagén utánpótlást, épp ezért fejlesztették ki a kollagén koncentrált és hidrolizált étrend-kiegészítését.
 
A kollagén étrend-kiegészítők alapanyagai több forrásból származhatnak: marha, sertés, csirke, hal.
  • A sertés kollagén kevésbé kutatott, mint étrend-kiegészítő, inkább ipari alkalmazásokhoz használják.
  • A csirke kollagént leginkább a madárbetegség-fertőzéssel szembeni sebezhetősége miatt érdemes elkerülni.
  • A tengeri herkentyűk és hal kollagén ígéretes előnyökkel jár, de viszonylag új, és a vizek szennyezettsége miatt az alapanyag sebezhetősége fennáll.
  • A marha kollagén alapját szolgáló részeket be lehet szerezni fűvel táplált állatokból, melyekhez hatósági igazolások állnak rendelkezésre, így az alapanyagforrás igazolható és biztonságos, míg a többi forrású kollagén számára nehezebb a kiváló minőségű alapanyagok beszerzése.

Eddig a kollagén 29 típusát azonosították. Mindazonáltal a szervezetünkben található kollagén 90%-át az I, II, III, és IV típusok adják.

Bőr, inak, érrendszer, kötőszövet, szervek, csontok (A csontok fő összetevője)
Porcok (A porcok fő összetevője)
A retikuláris szövetek fő összetevője, rendszerint az egyes típus mellett található meg
A sejtmembrán alapját adja
  • Az I., III. és IV. típusú kollagént is tartalmazza, így szinte minden kollagénigényre megoldást nyújt.
  • Gazdag aminosavakban és glicinben, ami elengedhetetlen az erős DNS és RNS szálak építéséhez, melyek esszenciális genetikai építőelemei a megfelelően működő testsejteknek.
  • A marha kollagén a prolin nevű aminosavval is ellátja a testet. A prolin hatalmas szerepet játszik a test saját kollagén termelésében.
  • A hidrolizált marha kollagén étrend-kiegészítőként lett kialakítva, miután a tudósok rájöttek, hogyan kell lebontani a hosszú láncú hármas hélix fehérjét rövidebb darabokra, majd elválasztották a három helixet egymástól. A kapott rövid, egyedülálló peptidekből áll a hidrolizált kollagén, mely a hatékony felszívódást és hasznosulást biztosítja.
  • A kollagén minden formája jót tesz az egészségének, de a hidrolizált kollagén felszívódási aránya sokkal jobb,  90% felett van, szemben az élelmiszerben találhatóakkal, melyeké csak 27%.
A #glamUp, a CaliVita új, forradalmi szépségitalának egy adagja, kiemelkedően magas dózisban (10g/adag) tartalmaz hidrolizált marha kollagént, antioxidánsokkal és hialuronsavval kiegészítve. Rendkívül komplex, magas dózisú formulája természetes módon segíthet késleltetni az öregedést, illetve a már meglévő bőrkárosodások hatását csökkentheti.
A kollagénekre jellemző kellemetlen ízt ráadásul egy finom, citrusos íz váltja fel, így téve élvezetessé fogyasztását.
  • 20-30 éves korú nőknek a bőr rugalmasságának a megőrzésére, a napozás/szoláriumozás vagy „éjszakázás” utáni könnyebb regenerálódásra.
  • 30-50 éves korú nőknek a ráncok csökkentésére.
  • 50 éves kor felett minden nőnek és férfinak a bőr öregedésének késleltetésére.
  • Menopauza idején a hormonális változások okozta bőrelváltozások enyhítésére.
  • Akiknek arcbőre pattanásos, heges, pigmentfoltos, a gyulladás csökkentésére és a bőrkép egységesítésére.
  • Narancsbőrrel küzdőknek, azok állapotának javítására.
  • Sportolóknak a túlzott izomnövekedés miatti striák halványítására.
"Mentes” termék: tartósítószerektől, színezékektől, cukor, glutén, szója, laktóz és GMO-tól mentes.
10g Hidrolizált kollagén
75mg Hialuronsav-nátrium
50mgCoQ10
20mgEllagsav
100mgAlfa-liponsav
50mgGránátalma-kivonat
5mgBéta-karotin
5mgLikopin
2.5mgZeaxantin
5mgE-vitamin
40mgÉdesburgonya kivonat
2.5mgLutein
Inaktív összetevők: *A hatóanyag mennyiségek 1 adagra (17 g) értetendőek.
Webáruház készítés
Ár Radar árösszehasonlító és piac