Cikkek

A cukorbetegség 8 figyelmeztető jele, amelyről kevesen tudnak

2023.01.10 13:25

A cukorbetegség 8 figyelmeztető jele, amelyről kevesen tudnak‼️
A cukorbetegség egy komplex anyagcsere betegség, melynek száma világszerte rohamosan emelkedik, és ez alól hazánk sem kivétel. Magyarországon több mint 500.000 regisztrált cukorbeteget kezelnek, de a betegek száma ennél sajnos jóval magasabb.
Mivel a cukorbetegség továbbra is az egyik legveszélyesebb betegség, nem tehetjük meg a kérdést: Honnan lehet tudni, hogy cukorbeteg? Bár néhány korai tünete is a legismertebb, amelyek magasabb glükózszintek, mint általában, még mindig sokkal többet nem tudunk erről a betegségről.
Valójában a figyelmeztető jelek olyan enyhék, hogy talán észre sem veszik őket. És ez még inkább érvényes a 2-es típusú cukorbetegségre: Vannak, akik nem is tudják, hogy betegek, amíg észre nem veszik a hosszú távú állapotromlás egyéb jeleit.
Mindezt szem előtt tartva, beszéljünk a cukorbetegség néhány korai jeléről (és ne aggódj, minden cukorbetegségnek ugyanazok a figyelmeztető jelei):
1.Éhség
Még akkor is, ha éppen most fejezte be az evést, azonnal intenzív éhségérzetet érezhet. Ez az érzés akkor jelentkezik újra, ha az izmaid nem kapják meg a szükséges energiát abból, amit éppen megettél.
A szervezet inzulinrezisztenciája megakadályozza, hogy a glükóz bejusson az izmokba, és energiával láthassa el őket. Tehát az izmok megpróbálnak "éhes" üzenetet küldeni a test többi szövetének, hogy több energiát jussanak a szervezetbe.
Ha szervezete nem tud elegendő inzulint termelni, vagy egyáltalán nem tud, a glükóz nem tud bejutni az izmokba. Ezért vagy állandóan éhes.
2.Fáradtság
Ha fennáll a cukorbetegség kockázata, állandóan rendkívül fáradtnak érezheti magát.
Két fő oka lehet annak, hogy így érezheti magát: vagy túl magas a vércukorszintje, vagy túl alacsony a vércukorszintje. Mindkét esetben a fáradtság a vér glükózszintje és a szervezet inzulin hatékonysága közötti egyensúlyhiány következménye.
Ha állandóan fáradtnak érzi magát, még akkor is, ha rendkívül jól aludt, annak oka lehet a magas vagy alacsony cukorszint. A legjobb, amit tehet, hogy teszteli a vércukorszintjét, hogy megállapítsa, fáradtsága a magas vagy alacsony vércukorszint következménye-e.
3.Gyakrabban vizelés és szomjúság
Ha ezt még nem tudta, az átlagember 24 óra alatt négy-hét alkalommal vizel. Nos, a cukorbetegek sokkal többet járnak. Normál körülmények között a szervezet újra felszívja a vesén áthaladó glükózt.
De amikor a cukorbetegség megemeli a vércukorszintet, előfordulhat, hogy a vesék nem képesek mindent visszahozni. Mindezek hatására a szervezet több vizeletet termel, ami eltávolítja a folyadékot.
Végső soron ez gyakoribb vizelést eredményez a fürdőszobában. Még az is előfordulhat, hogy többet vizel. És mivel olyan gyakran mész ki a mosdóba, nagyon szomjas lehetsz.
4.Száraz száj
A szájszárazság nem mindig a kiszáradás következménye. Valójában a cukorbetegség és a szájszárazság is összefügg, mert a cukorbetegség okolható a nyál csökkenéséért. A cukorbetegek 40-80%-a szenved a szájszárazság tüneteitől, ami a cukorbetegség következménye is lehet.
Ezenkívül a nyál csökkenése végül fogszuvasodáshoz és szájüregi ínygyulladásnak nevezett betegséghez vezethet. Ez a bosszantó tünet megzavarhatja az alvást, és változásokat okozhat a szájüreg hidratáltságában, valamint a szaglásban és az ízlelésben. A cukorbetegek is szenvedhetnek a szájszárazságtól a különféle gyógyszerek közvetlen következményeként.
5.Irritált bőr
A cukorbetegség is felelős a helyi viszketésért. Egyes esetekben viszketés léphet fel a bőr külső rétegeiben lévő idegrostok károsodása következtében. A cukorbetegséggel összefüggő viszketés oka lehet diabéteszes polyneuropathia és perifériás neuropátia.
Ezek általában azok a szövődmények, amelyek akkor fordulnak elő, amikor a magas vércukorszint befolyásolja az idegrostokat, különösen a lábakban és a kezekben. A viszketést okozó gyulladásos anyagok a citokinek magas szintje.
Vannak kutatások, amelyek azt mutatják, hogy a megemelkedett citokinek összefüggésben állnak a diabéteszes idegkárosodással. És néha ezek a magas citokinszintek arra utalhatnak, hogy a cukorbeteg személy idegkárosodást szenved.
6.Homályos látás
Ahogy a testnedvek szintje megváltozik, a szem lencséi megduzzadhatnak. Tehát ha homályos látást észlel, lehet, hogy nem azért, mert új szemüveget kell vásárolnia. A homályos látás csak átmeneti probléma lehet, amely gyorsan jön és elmúlik, és a magas vércukorszint okozza.
Ha a homályos látás korrigálása szükséges, előfordulhat, hogy a vércukorszintet vissza kell állítani a céltartományba. Egyes embereknél ez étkezés előtt 70 mg/dl-től 130 mg/dl-ig terjed, és étkezés után 1-2 órával kevesebb, mint 180 mg/dl.
7.Gombás fertőzés
A gombás fertőzés gyakran előfordulhat cukorbeteg férfiaknál és nőknél egyaránt. Az élesztő glükózzal táplálkozik, így ha van elegendő glükóz, ez kedvező környezet az élesztő szaporodásához. Valójában a fertőzések a bőr bármely meleg, nedves részében növekedhetnek, például az ujjak és lábujjak között, a mellek alatt, a privát részeinkben vagy azok körül.
A 2-es típusú cukorbetegeknél nagyobb a kockázata a gombás fertőzéseknek, főként azért, mert több cukor van a vérükben, ami megzavarja a baktériumok és élesztőgombák egyensúlyát az intim szervekben.
Magas vércukorszint esetén a szervezet a testnedveken keresztül próbál megszabadulni a felesleges cukortól. Az élesztő cukorral táplálkozik, így ez a tökéletes környezet szaporodásához és növekedéséhez.
8.Lassan gyógyuló sebek és vágások
Sok seb, vágás és égési sérülés nehezebben gyógyul cukorbetegségben. Ráadásul ezek a sérülések súlyos egészségügyi problémákhoz is vezethetnek. A cukorbetegség következtében a szervezet rendkívül érzékennyé válik az inzulinra, egy olyan hormonra, amely lehetővé teszi a szervezet sejtjei számára, hogy a vércukorszintet energiaforrásként használják fel.
Tehát ha az inzulin működése megszakad, a szervezet nehezebben tudja kezelni a vércukorszintjét. Tehát amikor a vércukorszint mindig magas, az nem teszi lehetővé a fehérvérsejtek megfelelő működését. A fehérvérsejtek rendkívül fontosak immunrendszerünk számára. Ha hiányoznak ezek a sejtek, a szervezet nem tudja felvenni a harcot a baktériumokkal, hogy bezárja a sebeket.

Megelőzés, kezelés

A kezelés során az inzulinrezisztencia csökkentése az elsődleges cél. Azt viszont tudni érdemes, hogy a cukorbetegség elleni harcban az alapvető megoldás az életmódban rejlik, a gyógyszeres kezelés csak másodlagos tényező. Ennek a szemléletnek köszönhetően az utóbbi időben világszerte népszerűvé vált egy nagyon hasznos táplálék, az Acai gyümölcs, melynek jelentős szerepe lehet az anyagcsere helyreállításában. A gyümölcsben ugyanis számos biológiailag aktív összetevő, továbbá kiváló növényi antioxidáns található, ráadásul a benne lévő fitoszterolok csökkentik a vérben az LDL koleszterin szintjét.

Az Acai kedvező hatásai

A túlsúllyal kapcsolatos tanulmányokat készítő Udani J. K. vizsgálataiból egyértelműen kiderül, hogy már 1 havi Acai fogyasztása után megfigyelhető a vérzsírok mennyiségének változása:

 • a trigliceridek csökkentek
 • az LDL ("rossz") koleszterin szintje csökkent
 • miközben a HDL ("jó") koleszterin szintje változatlan maradt
 • összességében pedig a teljes koleszterinszint csökkenése volt megfigyelhető

Szintén Udani kutatásai igazolták az Acai reduktív hatását az étkezés után a vércukorszintre nézve, melyből következik, hogy támogatja a vércukorszint stabilizálását, ezáltal kiküszöböli a nagy inzulin hullámokat és az ezt követő éhezési rohamokat is. Ennek a mechanizmusnak köszönhetően az Acai a cukoranyagcsere stabilizálása mellett, az egészséges fogyás egyik kulcstényezője lehet.

A megismert jellemzőkből kiderült, hogy Acai rendszeres fogyasztása ajánlható:

 • minden túlsúllyal küzdőnek
 • azoknak, akik családjában előfordult a cukorbetegség
 • és a cukorbetegeknek

Ugrás a termékhez 


Felhasznált irodalom:

 • Effects of Açai (Euterpe oleracea Mart.) berry preparation on metabolic parameters in a healthy overweight population: a pilot study - Udani JK, Singh BB, Singh VJ, Barrett ML.; Nutr J. 2011 May 12;10:45.
 • Exotic fruits as therapeutic complements for diabetes, obesity and metabolic syndrome - Samir Devalaraja, Shalini Jain, Hariom Yadav; Food Research International 44 (2011) 1856–1865
 • Ellagic acid, a new antiglycating agent: its inhibition of Nε-(carboxymethyl)lysine - Puppala Muthenna, Chandrasekhar Akileshwari, G. Bhanuprakash Reddy; Biochem. J. (2012) 442, 221–230
 • Cyanidin 3-glucoside ameliorates hyperglycemia and insulin sensitivity due to downregulation of retinol binding protein 4 expression in diabetic mice - Sasaki R, Nishimura N, Hoshino H, Isa Y, Kadowaki M, Ichi T, Tanaka A, Nishiumi S, Fukuda I, Ashida H, Horio F, Tsuda T.; Biochem Pharmacol. 2007 Dec 3;74(11):1619-27.
 • Orvosi Hetilap 2012 / 153. évfolyam, Szupplementum / 5–26
 • http://hu.wikipedia.org/wiki/Cukorbetegs%C3%A9g
Webáruház készítés
Ár Radar árösszehasonlító és piac