Cikkek

Lehangoltság,fáradtság,depresszió,szorongás? A Rhodiola rosea 10 egészségügyi előnye

2023.01.11 15:09

A Rhodiola  (R. rosea) egy adapogén, egy növény, amely segít megvédeni a sejteket a pszichológiai és kémiai-környezeti stresszorok által okozott oxidatív károsodásokkal szemben. Mivel az adapogének zord éghajlaton nőnek, és meg kell védeniük magukat a szélsőséges környezeti hatásoktól, nagyon erős növények. A Rhodiola például 3 km-es tengerszint feletti magasságban nő, ahol alacsony az oxigénkoncentráció és nagyon hideg a hőmérséklet.

 Ahhoz, hogy a növények adaptogénnek minősüljenek, a Life Extension's Book, Disease Prevention című könyve szerint a következő három tulajdonsággal kell rendelkezniük.

  1. Nem mérgezőnek kell lenniük
  2. Fiziológiai normalizáló képességgel rendelkeznek (segítenek az egyensúly helyreállításában)
  3. A növényeknek egynél több hatásmechanizmussal kell rendelkezniük.

A Rhodiola , más néven "sarkvidéki gyökér" és "aranygyökér", számos egészségügyi előnnyel rendelkezik. Több száz éve használják gyógynövényként Oroszországban, Ázsiában és Európa egyes részein.  

Kimutatták, hogy a Rhodiola segíthet megvédeni a szív- és érrendszert, ésszorongásoldó, antidepresszáns, energianövelő memóriajavítórendelkezik. Ez a növény, amely zord környezetben nő, 5-8 évig érik,rosavinokban, szalidrozidokban és flavonoidokban gazdag.

A Rhodiola   hatásmechanizmusa  magában foglalja a kortizol, egy stresszhormon szintjének  normalizálását és a nitrogén-monoxid (NO) szintjének növelését , amely egy artériás relaxáló anyag  , amelyet a szervezet természetesen termel.

ELŐNYÖK

A Rhodiola  számos előnnyel rendelkezik. Hasznos lehet azok számára, akik krónikus fáradtságban, szorongásban, depresszióban, cukorbetegségben, magas vérnyomásban és sok másban szenvednek.

 Íme 10 előny:

1. Segít a fáradtság ellen

A fáradtság érzése az orvoslátogatások gyakori oka. Számos lehetséges ok létezik, például vérszegénység, pajzsmirigy-rendellenesség, depresszió, hogy csak néhányat említsünk. Ha nincs konkrét ok, a  Rhodiola  választható lehet. A Planta Medica 2009-es tanulmánya arra a következtetésre jutott, hogy a  Rhodiola használata  fáradtsággátló hatású.

2. Javíthatja a fizikai állóképességet

A sportolók a verseny minden szintjén gyakran keresik a módját, hogy javítsák állóképességüket. A Rhodiola  hasznos lehet. A Chinese Journal of Integrative Medicine egy 2009-es tanulmánya arra a következtetésre jutott, hogy "a  Rhodiola  és a Gingko kombinált gyógynövény-kiegészítője javíthatja az állóképességi teljesítményt az oxigénfogyasztás növelésével és a fáradtság elleni védelemmel." A Journal of Strength and Conditioning 2013-as tanulmánya szintén kiemelte Rhodiola azon képességét, hogy javítja az állóképességet.

3. Csökkentheti a szorongást és a depressziót

Világszerte emberek millióit érintik a szorongás és a depresszió tünetei . Sokak számára ez megváltoztathatja az életét. A tanácsadóval vagy pszichológussal való konzultáció hasznos lehet, de néha nem elég. Általában gyógyszereket írnak fel, de sokan aggódnak a mellékhatások miatt, és természetesebb megközelítést szeretnének.

A Phytomedicine 2016-os tanulmánya megállapította, hogy a  Rhodiola  hatékony kezelést jelenthet a depresszióban szenvedők számára. Dr. Cropley 2015-ös tanulmánya a következőket állapította meg: "A kontrollcsoporthoz képest a kísérleti csoport a szorongás, a stressz, a düh, a zavartság és a depresszió szignifikáns csökkenését mutatta ki az alkalmazás megkezdését követő 14 napon belül, és jelentős javulást mutatott az általános jólétben."

4. Segíthet javítani a memóriát

Az Alzheimer-kór egy agyi rendellenesség, amely általában az idősebb felnőtteket érinti, és a demencia leggyakoribb formája. A demencia legtöbb formája, beleértve az Alzheimer-kórt is, általában a 60 év felettieket érinti. Az esetek kevesebb, mint 1%-a e kor előtt következik be. 80 éves kor után 10 emberből legfeljebb 1 van kitéve az Alzheimer-kór kialakulásának.

A Rhodiola segíthet megvédeni az agyat az oxidatív károsodástól, és fontos szerepet játszik a demencia megelőzésében és kezelésében. Ez a létfontosságú adapogén szerepet játszik az Alzheimer-kór természetes megközelítésében, állapítja meg Dr. Dale Bredesen, az UCLA neurológusa, miközben számos tanulmány kimutatta előnyeit, köztük Dr. Bei Zhang 2016-os tanulmánya és egy 2015-ös tanulmány, amelyben a Rhodiola is ígéretes. kezelés a hagyományos kínai orvoslásban.

5. Segíthet Csökkenteni a vérnyomást

A magas vérnyomás minden negyedik felnőttet érint. Világszerte 1 milliárd embernek van magas vérnyomása, ami a szívinfarktus, a pangásos szívelégtelenség és a stroke egyik fő kockázati tényezője. A magas vérnyomást magas vérnyomásnak is nevezik. A legtöbb orvos akkor diagnosztizálja a magas vérnyomást, ha a szisztolés vérnyomása (a legfelső szám) meghaladja a 140 Hgmm-t, és a diasztolés vérnyomása (az alsó szám) meghaladja a 90 Hgmm-t, ha nagyobb, mint 140/ 90. Az Egyesült Államokban az American Heart Association és az American College of Cardiology 2017. novemberi ajánlásai a 130/80-nál nagyobb értékek kezelését javasolják.

Mindkét esetben a normál testsúly fenntartása, a gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrend, valamint a rutinszerű testmozgás segít a vérnyomás szabályozásában. Gyakran szükség van gyógyszerekre, ha az életmód megváltoztatása nem elegendő, és a tanulmányok szerint a  Rhodiola  is hasznos lehet.

Egy 2017-es tanulmány kimutatta, hogy a Rhodiola jótékony hatással van a vérnyomás csökkentésére. Egy 2012-es fitoterápiás kutatási tanulmány azt is kimutatta, hogy a rhodiola vérnyomáscsökkentő tulajdonságaival   rendszeresen találkoznak. Egy 2006-os nyulakon végzett vizsgálat kimutatta, hogy a  Rhodiola  képes csökkenteni az ACE (angiotenzin-konvertáló enzim) nevű enzimet. Ez hasonló az ACE-gátlóknak nevezett gyógyszercsoporthoz. Fontos, hogy soha ne hagyja abba a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek szedését, hacsak nem tette meg orvosa jóváhagyásával, és bizonyos gyógyszereket fokozatosan ki kell iktatni.

6. Segíthet megvédeni az artériákat

Az érelmeszesedés az a folyamat, amelynek során az erek, különösen az artériák, kalciumlerakódásokkal megkeményednek. Ez egy általános felismerés az emberek körében, és az öregedési folyamat során előrehalad. Az érelmeszesedés a szívinfarktus és a stroke egyik fő oka. Bizonyos választási lehetőségek is felgyorsítják az öregedési folyamatot, mint például a dohányzás és a helytelen táplálkozás. Az American Journal of Chinese Medicine 2017-es tanulmánya megállapította, hogy a  Rhodiola  megvédi az artériákat az oxidatív károsodástól és az érelmeszesedéstől.

7. Segíthet a vércukorszint szabályozásában

A diabetes mellitus vagy közismert nevén cukorbetegség olyan gyakori állapot, amely emberek millióit érinti szerte a világon. A cukorbetegek magas cukorszinttől (glükóz) szenvednek a vérben. Ha  megemelkedik a glükóz  , az oxidatív károsodást okozhat az erekben, az idegekben és a szervekben, például a vesékben és a szemekben . A cukorbetegség növeli a szívinfarktus, a szélütés, a láb amputáció és a veseelégtelenség kockázatát.

A cukorbetegek 95 százaléka 2- es, 5 százaléka pedig 1-es típusú.A 2-es típusú cukorbetegség elsősorban életmódbeli betegség, míg az 1-es típus a hasnyálmirigy autoimmun pusztulása miatt alakul ki. A Rhodiola hasznos lehet a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők számára.

Dr. Chen 2016-ban, állatmodellel végzett vizsgálata kimutatta, hogy a  Rhodiola  hatékonyabbá tette az inzulint a hormonális cukorbetegségben. Ez kulcsfontosságú a vércukorszint szabályozásában. Ezenkívül a Frontiers in Pharmacology című folyóiratban egy 2017-es tanulmány kimutatta, hogy a Rhodiola  hatóanyaga  segíthet megvédeni a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit, az úgynevezett béta-sejteket.

Dr. Tao Zheng egy 2015-ös tanulmánya megerősítette a  Rhodiola  cukorbetegség elleni hatását, míg egy külön 2017-es tanulmány   állatkísérletekkel mutatta ki Rhodiola vércukorszintjének előnyeit. Azonban további humán alanyú vizsgálatokra van szükség. A Rhodiola  -t nem szabad a cukorbetegség elleni gyógyszerek helyett használni, hanem sokak kiegészítőjeként használják, akik javítani akarják a cukorbetegség általános szabályozását. A diéta és a testmozgás szintén kulcsfontosságú.

8.Segíthet megvédeni a májat

A máj elsősorban a szervezetbe kerülő méreganyagok kiszűréséért felelős. Néha elsöprővé válnak. A túlzottan zsíros ételeket, egészségtelen ételeket és alkoholt tartalmazó étrend károsíthatja a májat és veszélyeztetheti az egészséget. Az olyan gyógyszerek, mint az acetaminofen (paracetamol, tylenol), napi 4 grammot meghaladó mennyiségben szedve szintén májkárosodást okozhatnak. Valójában az acetaminofen az összes gyógyszer okozta májelégtelenség 37%-át teszi ki.

Egy 2014-es állatmodellel végzett vizsgálat kimutatta, hogy a  Rhodiola  védelmet nyújthat a gyógyszer okozta májkárosodással szemben, míg egy 2016-os BMC Pharmacology and Toxicology tanulmány kimutatta, hogy a Rhodiola hatóanyaga, a salidrozid megvédheti a májat a májban előforduló oxidatív károsodástól. Kövér máj.

9. A rák integrált megközelítése 

Az emlőrák, a vastagbélrák és a tüdőrák a világon a leggyakoribb ráktípusok közé tartoznak, amelyek évente több millió ember halálát okozzák. Összesen több mint 15 millió új eset fordul elő világszerte ebből a három (és más) ráktípusból. A rák megelőzése fontos, és mindenkinek célnak kell lennie. A diagnózis felállítása után sok beteg hagyományos, műtéten és kemoterápián alapuló kezelésen esik át. Mások azonban integráló megközelítést keresnek. A Rhodiola  fontos szerepet játszhat a jövőben.

Az emlőrák a nők leggyakoribb rákja, és a vezető halálok. A mammográfiás vizsgálat nem akadályozza meg a rákot, csupán a rákot korai stádiumában észleli. Az egészséges testsúly megőrzése és az egészséges táplálkozás, elsősorban a gyümölcsök és zöldségek fogyasztása fontos a rák megelőzésében.

Az Oncology Reports 2015-ös tanulmánya arra a következtetésre jutott: "...a szalidrozidok ígéretes célpontok lehetnek az emlőrák megelőzésében és kezelésében."

Más tanulmányok kimutatták, hogy a Rhodiola hatóanyaga   segíthet csökkenteni a vastagbélrák és a tüdőrák kockázatát. Az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás is nagyon fontos a rák megelőzésében. Szintén fontos a méreganyagok eltávolítása a szervezetből.

10. Sugárterápia támogatása

A rák sugárkezelésének időszakában az egészséges sejtek károsodnak. Az Oncology Reports 2017-es tanulmánya kimutatta, hogy a  Rhodiola - szalidrozid hatóanyaga segít megvédeni az egészséges sejteket a sugárzástól.

Ajánlott adagolás

Ajánljuk a minőségi Rhodiola tartalmú természetes kiegészítőt:  Rhodiolin . Egy kapszula  Rhodiolin - 500 mg naponta egyszer vagy kétszer/háromszor, vagy egyéb javallatok szerint.

Összegzés

A Rhodiola egy adaptogén, amelyet évszázadok óta használnak az emberek szerte a világon. A zord körülmények között való növekedés képessége egyedülálló tulajdonságot biztosít, amely gyógynövény-kiegészítőként az emberek számára is előnyös lehet. Érdemes megfontolni azokat, akik szeretnék optimalizálni egészségüket.

További érdekes cikkek:

Természetes nyugalom a Rhodiolinnal

Csökkentsük a stresszt a Rhodiolinnal

Ugrás a termékhez 

 

#rhodiolin #rhodiolarosea #antioxidáns #fáradtság #gyengeség #harmónia #adaptogén #egészség #természetes #támogatás #sugárterápia #rák #gyógyítás #vércukor #máj #diabetes #vérnyomás #memória #szorongás #depresszió #fáradtság #kiegyensúlyozottság #kipihent #calivita #étrendkiegészítők #vitaminok #multivitaminok #cukorbetegség #segít #emlőrák #vastagbélrák #tüdőrák #alvászavar #spotolók #állóképesség #erőnlét #egészségeséletmód #rhodiolin 

Referenciák:

-Kínai Journal of Integrative Medicine. 2009 június;15(3):177-83. kettő: 10.1007/s11655-009-0177-x. Epub 2009 július 2.

-Journal of Strength Conditioning Research. 2013. márc.;27(3):839-47. kettő: 10.1519/JSC.0b013e31825d9799.

- Fitogyógyászat. 2016. június 15.;23(7):770-83. doi: 10.1016/j.phymed.2016.02.009. Epub 2016 február 24.

- Fitoterápiás kutatás. 2015. december;29(12):1934-9. kettő: 10.1002/ptr.5486. Epub 2015, október 27.

-Zhang B, Wang Y, Li H és mtsai. A salidrosid neuroprotektív hatásai a PI3K/Akt útvonal aktiválásán keresztül Alzheimer-kór modellekben. Gyógyszertervezés, -fejlesztés és -terápia. 2016;10:1335-1343. doi:10.2147/DDDT.S99958.

-Sun ZK, Yang HQ, Chen SD. Hagyományos kínai orvoslás: ígéretes jelölt az Alzheimer-kór kezelésére. Transzlációs neurodegeneráció. 2013; 2:6. doi:10.1186/2047-9158-2-6.

-Ma YG, Wang JW, Bai YG, Liu M, Xie MJ, Dai ZJ. A szalidrozid hozzájárul a vérnyomás csökkentéséhez és az agyi érösszehúzódási aktivitás enyhítéséhez cukorbeteg Goto-Kakizaki patkányokban az L-típusú kalciumcsatorna gátlásával a simaizomsejtekben. BMC Farmakológia és Toxikológia. 2017, 18:30. doi:10.1186/s40360-017-0135-8.

- A Rhodiola crenulata csillapítja a magas glükóz által kiváltott endoteliális diszfunkciót az emberi köldökvéna endothel sejtjeiben Li-Yen Huang, I-Chuan Yen, Wei-Cheng Tsai, Blerina -Ahmetaj-Shala, Tsu-Chung Chang, Chien-Sung Tsang Le The American Journal of Chinese Medicine 2017, 45:06, 1201-1216

-Winston, David és Steven Maimes, Adaptogens, Gyógynövények az erőért, az állóképességért és a stresszoldásért, Copyright 2007

-Chen T, Yao L, Ke D és mtsai. A Rhodiola crenulata gyökérkivonattal végzett kezelés javítja az inzulinrezisztenciát fruktózzal táplált patkányokban a szarkolemmális és az intracelluláris zsírsav transzlokáz/CD36 újraeloszlásának modulálásával a vázizomzatban. BMC komplementer és alternatív gyógyászat. 2016;16:209. doi:10.1186/s12906-016-1176-z.

-Front Pharmacol. 2017; 8:749.

-Zheng T, Yang X, Wu D és mások. A szalidrozid a mitokondriumokhoz kapcsolódó AMPK/PI3K/Akt/GSK3β útvonal aktiválásával javítja az inzulinrezisztenciát. British Journal of Pharmacology. 2015;172(13):3284-3301. doi:10.1111/bph.13120.

-Hozzáférés: 2017. november 11. https://www.goodrx.com/blog/the-ten-worst-medications-for-your-liver/

-Senthilkumar R, Chandran R, Parimelazhagan T. A Rhodiola imbricata rhizome hepatoprotective hatása paracetamol által kiváltott májtoxicitás ellen patkányokban. Saudi Journal of Biological Sciences. 2014;21(5):409-416. doi:10.1016/j.sjbs.2014.04.001.

-Yang Z, Wang H, Zuo T, Guan L, Dai N. A szalidrozid enyhíti az oxidatív stresszt a májban patkányok nem alkoholos steatohepatitisével. BMC Farmakológia és Toxikológia. 2016;17:16. doi:10.1186/s40360-016-0059-8.

-Zhao, G., Shi, A., Fan, Z., Du, Y. "A salidrosid gátolja a humán mellrák növekedését in vitro és in vivo". Oncology Reports 33.5 (2015): 2553-2560. MLA

-Fan, X., Wang, Y., Wang, L., Zhu, M "A salidrosid apoptózist és autofágiát indukál humán vastagbélráksejtekben a PI3K/Akt/mTOR útvonal gátlásával". Oncology Reports 36.6 (2016): 3559-3567.

-Wang, J., Li, J., Lu, A., Zhang, K., Li, B. "A salidrosid rákellenes hatása az A549 tüdőráksejtekre az oxidatív stressz és a phosphop38 expresszió gátlásán keresztül". Oncology Letters 7.4 (2014): 1159-1164.

-Feng, T., Wang, L., Zhou, N., Liu, C., Cui, J., Wu, R., Jing, J., Zhang, S., Chen, H., Wang, S. "A salidrozid, a ROS megkötője, egy p53-függő apoptotikus útvonalon keresztül fokozza az Ex-RAD® sugárvédő hatását." Onkológiai jelentések 38.5 (2017): 3094-3102.

#calivita #calivita katalógus #calivita kollagén #calivita lion kids #calivita magyarország #calivita menopausal #calivita menopauza formula
#calivita multivitamin #calivita new life #calivita noni #calivita organic noni #calivita papaya plus #calivita paraprotex #calivita paraprotex rendelés
#calivita paraprotex vélemények #calivita rendelés #calivita rhodiolin #calivita rhodiolin vélemények #calivita slim formula #calivita spirulina chlorella plus
#calivita szelén #calivita tagság #calivita termékek #calivita termékek leírása #calivita termékek vélemény #calivita urx #calivita vélemények
#calivita virago #calivita vitaminok #chlorophyll hatása #chlorophyll mire jó #cink tabletta #folyékony klorofill #folyékony klorofill hatása
#folyekony oxigen #folyékony oxigén #folyékony oxigén csepp #folyékony oxigén vélemények #ginkgo xc #ginzeng gyökér #glam up kollagén
#goldmax mágneses vízkőmentesítő #gyermek vitaminok #gyógyszerfüggőség #gyógyszerfüggőség jelei #gyógyszerfüggőség kezelése
#gyógyszerfüggőség tünetei #herpesz #herpesz ellen #herpesz ellen vitamin #herpesz vírus ellen #időskori étvágytalanság ellen #immunaid calivita
#immunvirex #joint complex #joint protex forte #joint protex forte tabletta #noni
#noni calivita #noni hatása #noni hatásai #spirulina chlorella #spirulina chlorella plus calivita #stabilizált folyékony oxigén
#stabilizált oxigén #stabilizált oxigén cseppek #stroke után vitamin #super mega 50 #szójalecitin #telefon sugárzás elleni védelem

Webáruház készítés
Ár Radar árösszehasonlító és piac