Joint ProteX FORTE ízületeink egészségének védelméhez

Joint ProteX FORTE ízületeink egészségének védelméhez

2019.03.08 18:46

Joint ProteX FORTE

A világ népességének mintegy 15%-a szenved mozgásszervi betegségektől, ami az egyik leggyakoribb civilizációs betegség, és főleg a jóléti társadalmakban szedi áldozatait.


Az ízületi bántalmaknak leggyakoribb formája az osteoarthrosis, amit degeneratív ízületi betegségnek is neveznek, mivel az ízület elváltozása és a porc károsodása jellemzi. Ezeket a bántalmakat a köznyelv általában reumának hívja. Az életkor előrehaladtával rohamosan növekszik az osteoarthrosis előfordulásának esélye, különösen 50 év felett. Negyvenöt éves kor alatt gyakoribb a férfiaknál, a fölött pedig kicsit gyakoribb a nőknél. Az elváltozás leggyakrabban a kezeket, a súly és a használat miatt nagyobb igénybevételnek kitett térdeket, csípőt és a gerincet érinti.

Az elsődleges osteoarthrosis egyszerűen az elhasználódásból követezik, és ötven-hatvanéves korban jelentkezik, minden megelőző kórfolyamat nélkül. A több évtizedes használat és helytelen életvitel összeadódó hatásaként elváltozások jönnek létre a kollagénben, a porcot segítő struktúrában. A porc károsodásakor olyan enzim szabadul fel, amely rombolja a porc összetevőit. Az életkorral csökken az egészséges porcszerkezet helyreállításának és felépülésének képessége. A főbb okok, a kollagén szövet helyreállító mechanizmusában történő változások, módosult biokémiai folyamatok, törések és mechanikus károsodások, genetikai hajlam, hormonális és nemi tényezők, ízületi instabilitás, gyulladás, gyulladásos ízületi betegség.


A mozgás összetett testi funkció. Csontok, izmok, ízületi tokok, szalagok, inak, ízületek, nyálkatömlők, a hozzájuk tartozó kötőszövet, perifériás erek, és idegek összehangolt munkáját feltételezi. A funkcionális egység fő alkotóeleme a kötőszövet, mely a sejtek közötti alapállományból áll. Ennek alkotó elemei a kollagén, a proteoglükánok (PG) és glükoproteinek (GAG). Ezen anyagok leépülése okozza a porc és a csont leépülését. A kollagén újjáépülése mind kiterjedésében, mind irányában korlátozott, ezért a károsodás viszonylag hamar visszafordíthatatlanná válik, és fájdalom lép fel, kialakul a mozgáskorlátozottság, az ízületek lazulnak és deformálódnak.

Az osteoarthrosis első tünete gyakran a reggeli ízületi merevség. Ahogy a betegség előrehalad, az érintett ízület mozgatása fájdalmassá válik, ami a folyamatos mozgatásra rosszabbodik, pihentetésre pedig enyhül. Általában nincsenek gyulladásra utaló jelek. A speciális tünetek az érintett ízület típusa szerint változnak. A kezek betegsége fájdalommal, és a mozgás korlátozottságával járnak. A térd érintettsége fájdalommal, duzzanattal és instabilitással jár. A csípőízület betegsége helyi fájdalmat és sántítást okoz. A gerincoszlop betegségekor nyomódhatnak az idegek és az erek, ami fájdalmat és vérellátási zavarokat okoz. Az osteoarthrosis legérdekesebb klinikai tulajdonsága, hogy gyakran nincs összefüggés a betegség súlyossága, a röntgennel kimutatott degeneratív elváltozások, és a fájdalom mértéke mögött. Egyes esetekben az ízület épnek tűnik, az ízületi rés csak kissé vagy egyáltalán nem szűkült, mégis gyötrő a fájdalom. Más esetekben hatalmas mértékű elváltozás ellenére nincs, vagy alig van fájdalom. Valójában a röntgenkép alapján legsúlyosabbnak ítélt esetek 40%-a fájdalommentes.

 

A természetgyógyászat a kötőszöveti és mozgásszervi elváltozásokat is összetett okokkal magyarázza. Ezek között kiemelten a helytelen táplálkozást, a mozgásszegény életmódot, a folyamatos, krónikus lelki- testi stresszel teli életvitelt és a szeretethiányos, pesszimista, szorongó, depressziós kedélyállapotot jelöli meg rizikófaktorként.

A táplálkozási anomáliák, a túl sok hús, édesség, fehér liszt, konyhasó fogyasztása a tápcsatorna áldatlan állapotához, helyi és általános elsavasodáshoz vezet. A kötőszövet a ki nem ürített, károsító anyagok óriási tárháza. Egy ideig sikerrel kompenzálja az anyagcsere és homeosztázis zavarait, de egy idő után maga is megbetegszik. Ekkor, úgymond váratlanul, látszólag előzmények nélkül jelentkeznek a mozgásszervi zavarok és rendellenességek.


Egy nagyszabású vizsgálat eredményei szerint nagy adagban fogyasztott antioxidánsokkal elsősorban C-vitaminnal és polifenolokkal, valamint bioflavonoidokkal csökkenthető a porckopás kockázata és megállítható a betegség rosszabbodása. Háromszor kisebb az osteoarthrosis kockázata azoknál, akik a szokásosnál több C-vitamint fogyasztanak.

Ennél is jobb eredmények érhetők el a mozgásszervi problémák kezelésében bizonyos természetes hatóanyagok komplex összetételével. Ezek a glükozamin, kondroitin szulfát, metil- szulfonil-metánt (MSN), hialuronsav komplex, cetil-miristoleát, az indiai tömjénfa kivonata, réti legyezőfű, kurkuma kivonat, cink és a mangán.


A glükozamin glükózból és aminból áll. Elősegíti a kén porcba való beépülését is. Egy bizonyos életkort elérve a test elveszti glükózamin termelésének képességét. Ennek következményeként a porc elveszíti rugalmasságát, és ezzel lökéscsillapító képességét is. Ez a legfontosabb ok az osteoarthrosis kialakulásában. Amennyiben sikerül visszapótolni ezt az anyagot, lehetővé válik a porc megújulása és megszűnik a fájdalom.

A kondroitin-szulfát a cápaporc, a tengeri uborka és a szarvasmarha porckivonatokhoz hasonló, részben hidrolizált anyagok keveréke. Alapvető építőanyaga a porcoknak, javítja a mechanikus és elasztikus tulajdonságaikat.

A hialuronsav a kötőszövet alapállományának mennyiségileg legjelentősebb alkotóeleme. Nincs fehérjékhez kötve, hatalmas mennyiségű víz lekötésére képes. Befolyásolja az alapállomány valamennyi funkcióját. Domináns helyet foglal el a puha, zselé-típusú szövetekben, mint az ízületi folyadék, és az üvegtest a szemben, és szintúgy a porcokban. Az ízületekben a porcfelületek kenését biztosítja.

A metil-szulfonil-metán (MSN) egy kéntartalmú szerves vegyület, mely ként ad át a kötőszövet fehérjéinek. Hiányában egyes aminosavak nem tudnak beépülni az összetett kötőszöveti protein molekulákba, és a keletkezett kötőszöveti állomány szerkezete instabil.      

A Cetyl myristoleát zsírsav, ami bizonyos olajos magvakban van jelen. Véd a porcszövet kopása ellen, és részt vesz annak újraépülésében is. Fájdalomcsillapító, gyulladásgátló, vizelethajtó hatása miatt reumatikus panaszok, ízületi gyulladás kezelésére is alkalmas.


Az Indiai tömjénfa erőteljes gyulladásgátló, nyákoldó és antiszeptikus tulajdonságú.

A Kurkuma gyulladásgátló hatású, köszvény és reuma esetén is hatékony a kivonata. Erős antioxidáns. A C-, és az E-vitaminokhoz hasonlóan véd a sejtkárosodást okozó szabadgyökök ellen.

A réti legyezőfű egyike azoknak a gyógynövényeknek, amelynek virágrügyeiből származik az aszpirin alapanyaga, a szalicilsav. Ez a növényi aszpirin  kíméletes a gyomorhoz, megvéd a gyógyszerek okozta gyomorfekély kialakulásától. Fájdalomcsillapító, gyulladásgátló, vizelethajtó. Jelentős mennyiségben tartalmaz kovasavat, melynek szilíciumtartalma az egészséges kötőszövet kialakulásához szükséges.

A cink segíti a csont és ízület anyagcseréjét. Hiánya depressziós hajlamot, étvágytalanságot, sápadt, zsíros, pattanásos bőrt eredményez, és hajlamosít a narancsbőr kialakulására. Jellemző tünete a körmökön található apró fehér foltok. A mangán hiánya gátolja a szőlőcukor lebontásában résztvevő endogen enzimek kialakulását. Ezen kívül térdfájdalmat, görcs kialakulásának valószínűségét, szédülést, hallászavart, rossz egyensúlyérzéket, izomrángásokat, fiatal korban „növekedési fájdalmakat” eredményezhet.

Joint ProteX FORTE

Adagolás: 1 tabletta naponta (90 napra elegendő)

Kosárba

A www.egeszsegtaram.hu oldalon található információ kizárólag információadás, tájékoztatás céljára szolgál. Nem alkalmas diagnózis felállítására, és nem helyettesíti az orvosi kezelést. Nem állítunk fel diagnózist, nem végzünk kezeléseket, és nem adunk orvosi tanácsokat sem személyes találkozások során, sem az Interneten keresztül. Egészségügyi problémákkal kérjük, minden esetben forduljon megfelelő szakemberhez. Az információ semmilyen körülmények közt nem helyettesítheti a szakorvosi tanácsadást vagy kezelést. A www.egeszsegtaram.hu minden felhasználójának nyomatékosan felhívjuk a figyelmét arra, hogy tüneteivel a kezelőorvosához forduljon, és ne kezdje saját magát kezelni, illetve ne próbáljon módosítani az orvos által előírt kezelésen, vagy esetleg az orvos által előírt kezelést abbahagyni. A www.egeszsegtaram.hu tartalma nem használható gyógykezelés kiválasztására, alkalmazására vagy befejezésére. Az oldal tartalma nem helyettesítheti képesített és elismert orvos tanácsát vagy kezelését.


 

 

Webáruház készítés
Ár Radar árösszehasonlító és piac